IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи 148 милиона евро от Брюксел за украинските бежанци

Най-голяма сума получава Полша – 562,098 млн. евро, тъй като страната е приела най-много бягащи от войната в Украйна

19:00 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (EK) изплати днес авансово над 3,5 милиарда евро на държавите членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци. Това съобщиха от пресслужбата на комисията.

Траншът за България е в размер на 148,36 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове. 

Най-голяма сума получава Полша – 562,098 млн. евро, тъй като страната е приела най-много бежанци от Украйна. Парите идват от инструмента за сближаване за бежанците в Европа (CARE). На второ място е Румъния, която получава 450 млн. евро. Унгария пък получава близо 300 млн. евро.

Държавите членки вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от ЕК, се казва още в съобщението. Очаква се помощта на ЕС да облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на страните от общността, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

Плащанията са авансови и могат да бъдат използвани за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна.

„ЕС изразява солидарност с Украйна срещу нашествието на Русия, както и с нашите държави членки в усилията им за солидарност за посрещане на хората, бягащи от войната. Днес виждаме друг конкретен резултат от нашата солидарност с мобилизирането на кохезионни фондове там, където те са по-необходими“, коментира Елиза Ферейра, комисар по въпросите на сближаването и реформите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още