IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не успява да изпълни квотите си за добив към ОПЕК+

Организацията обмисля да отстрани страната от сделката за добив на петрол, след като западните санкции започнаха да се отразяват на производството

09:25 | 01.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сградата на централата на ОПЕК във Виена. Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Сградата на централата на ОПЕК във Виена. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Някои членове на ОПЕК проучват идеята за временно прекратяване на участието на Русия в споразуменията за добив на петрол, тъй като западните санкции и частичната европейска забрана започват да подкопават възможностите на Москва да изпомпва повече петрол, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на делегати на ОПЕК.

Освобождаването на Русия от целите за добив на петрол би могло да проправи пътя на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други производители от Организацията на страните износителки на петрол да изпомпват значително повече суров петрол - нещо, за което САЩ и европейските държави ги притискат, след като инвазията в Украйна доведе до покачване на цените на суровината до над 100 долара за барел.

През миналата година Русия, един от трите най-големи производители на петрол в света, се договори с ОПЕК и девет държави, които не са членки на ОПЕК, да изпомпва повече суров петрол всеки месец, но сега се очаква добивът ѝ да намалее с около 8% тази година.

13-те членове на ОПЕК и 10-те производители извън ОПЕК, начело с Русия, ще се срещнат в четвъртък, когато се очаква да одобрят планираното увеличение от 432 хил. барела на ден - част от поредица от постепенни месечни увеличения, предназначени да върнат производството до предпандемичните нива. Заедно производителите от ОПЕК и тези извън ОПЕК се наричат ОПЕК+.

САЩ и европейските държави заявиха, че тази отдавна предварително уговорена сделка не е достатъчна, за да стабилизира петролният пазар по време на руската инвазия в Украйна, но ОПЕК+ отказа промени, придържайки се към плана, благословен от Москва.

Говорител на руското министерство на енергетиката пояснява, че няма да коментира темата до срещата на ОПЕК+ в четвъртък.

Въпреки че Русия не е член на ОПЕК, тя координира производството на петрол от 2016 г. насам с групата в коалиция, която контролира повече от половината от световния добив на суров петрол, което дава на Москва влияние върху петролния пазар. Пактът е наречен Декларация за сътрудничество, или DoC.

Сега членовете на ОПЕК, включително в рамките на основната група на картела от производители от Персийския залив, са започнали да обсъждат дали може да се наложи Москва да спре да участва в планираните от групата увеличения, твърдят делегати. Производството в Русия е намаляло, откакто президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна, и вероятно ще продължи да намалява, показват дори собствените прогнози на Русия.

„Всички се съгласихме, че в момента Русия технически е извън ефективното участие в DoC", заяви делегат на ОПЕК.

Делегатите на ОПЕК заявиха, че са започнали да говорят за освобождаване на Русия от договорката, преди Европейският съюз да се съгласи да забрани покупките на руски суров петрол, с някои изключения, и да блокира застрахователите от възможността им да покриват руския суров петрол. Забраната обаче е ускорила коментарите за справяне с изоставането на руския добив.

В миналото ОПЕК се е отказвал от изискванията за добив за членове, които са били подложени на натиск, включително Ирак, когато беше подложен на санкции през 90-те години. В момента Либия, Венецуела и Иран са освободени от задължението да изпълняват целите на ОПЕК.

От няколко месеца Русия не е изпълнила производствената си цел, наричана квота в ОПЕК. „Няма смисъл да ги караме да се придържат към квотата", казва един от делегатите на ОПЕК.

Каквото и да направи ОПЕК, тя вероятно ще се опита да запази Москва като съюзник, очаквайки деня, в който производството ѝ ще се възстанови. Дори и с намален добив, Русия изпомпва повече от всички страни с изключение на САЩ и Саудитска Арабия.

„Русия ни дава значителна сила като група за натиск", каза един от представителите на ОПЕК от Персийския залив.

Все пак някои членове се притесняват, че освобождаването на Русия от целите ѝ ще подкопае сплотеността на ОПЕК+. Русия би запазила влиянието си в групата, без да се налага да участва в увеличаването или намаляването на производството.

Без Русия „каква би била концепцията на ОПЕК+", казва един от делегатите на ОПЕК.

Ако групата реши, че трябва да намали производството в бъдеще - това винаги е трудно решение, тъй като изисква от членовете да се откажат от приходи - на Русия ще ѝ е по-лесно да откаже.

„Опасността да позволим на Русия да бъде свободна от квоти е, че когато в бъдеще бъдем принудени да намалим добива, Русия ще се противопостави", каза представителят на ОПЕК от Персийския залив.

През последните седмици на вътрешните срещи на ОПЕК+ относно техническия аспект на петролния пазар представителите на Москва са оказвали натиск върху групата да преразгледа прогнозата си за търсенето на петрол в посока надолу на фона на нарастващите цени, твърдят делегати на ОПЕК. Ако организацията отчете, че търсенето се забавя, това ще затрудни групата да увеличи производството, поясняват делегатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
айде и арабите искат да клатят ватницитеее, хахахаха! Удри сега е момента да унодите тая умрела мечка! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още