IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори в имоти все повече излизат на чужди пазари

От началото на 2013 г. американски инвеститори са вложили 2,6 млрд. долара във взаимни фондове и фондове, търгувани на борсата, инвестиращи в бизнес имоти

15:32 | 29.04.13 г. 1
Американските инвеститори в имоти все повече излизат на чужди пазари

Американските инвеститори засилват апетита си към бизнес имоти в чужбина, пише Ройтерс. Привлечени от евентуално по-високата възвръщаемост, те влагат все повече средства в чуждестранни фондове, инвестиращи в офиси, молове и жилищни комплекси.

През първите 3 месеца на 2013 г. американските инвеститори са вложили 2,6 млрд. долара във взаимни фондове и фондове, търгувани на борсата, инвестиращи основно в офис сгради, хотели и други бизнес имоти в чужбина. Това е най-големият обем от рекордното първо тримесечие на 2007 г. насам, когато бяха направени нови инвестиции за 5,3 млрд. евро, според компанията Lipper, която е собственост на Thomson Reuters.

Директната собственост на имоти в чужбина от американци расте. През 2012 г. американските институционални инвеститори са вложили 38,71 млрд. долара в бизнес имоти в други държави в сравнение с 32,8 млрд. долара година по-рано. Все пак, тази сума остава под рекордните 100 млрд. долара, отчетени през 2007 г. точно преди кредитната криза, сочат данни на Real Capital Analytics.

Напоследък възвръщаемостта от сектора на имотите привлича все повече инвеститори. Индексът FTSE NAREIT All Equity REIT, който следи тръстовете за инвестиции в имоти в САЩ, е нараснал с 19,7% през 2012 г., докато FTSE EPRA/NAREIT Developed ex-US, който следи тръстове за инвестиции в имоти и подобни компании в развитите държави с изключение на САЩ, се е покачил с 38,6%.

Според  някои експерти голямото предимство на този тип инвестиции, е че на първо място те предоставят диверсификация на портфейлите. В чужбина нетните оперативни приходи като цяло са по-високи, а лихвите за мецанин финансирането също са по-високи в сравнение със САЩ поради риска, свързан с чуждестранните инвестиции.

Бизнес имотите предоставят диверсификация от акциите и облигациите и засилват доходите, като в същото време намаляват общия риск, тъй като поведението им е различно от това на акциите и облигациите. Между 2001 и 2012 г. преките инвестиции в имоти – сгради и други активи, собственост на публични или непублични дружества, са имали негативна корелация от 0,17% спрямо облигациите и позитивна корелация от 0,23% спрямо акциите, според Дейвид Линч, автор на „Инвестиции в имоти на нововъзникващите пазари: инвестиции в Китай, Индия и Бразилия“.

С други думи, тези активи като цяло не се движат в същата посока, в която вървят другите активи. Ако дадена инвестиция е с негативна корелация спрямо друга, стойността й нараства, докато при другата тя пада.

Все пак инвестициите на чуждестранни пазари са сравнително ново нещо за повечето американски инвеститори, така че няма достатъчно данни, които надеждно да показват дали има корелация или не, предупреждават експерти.

В САЩ към края на 2012 г. е имало 104 глобални имотни взаимни фонда в сравнение с 50 към края на 2007 г., според S&P Capital IQ, изследователското поделение на Standard & Poor’s.   В същото време пенсионните фондове планират да увеличат дела на инвестициите си в имоти, предназначени за чужбина, до 6,2% средно за тази година в сравнение с 3,5% за 2012 г., според годишно изследване на Institutional Real Estate Inc.

Инвеститорите могат да спечелят и от нарастващите цени на имотите, особено на нововъзникващите пазари в Азия и Латинска Америка. Те се надяват също, че подобно на “лошите” имоти в САЩ проблемните имоти в Европа също ще се възстановят.

Със сигурност обаче залогът на имоти в чужбина крие рискове. Инвеститорите се излагат на опасност от промени във валутните курсове, а ако са твърде концентрирани на определени пазари, особено на нововъзникващите, те могат да се изложат и на големи политически и икономически рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Финансовата олигархия на хартия се опитва да завладее света!Като се има предвид, че МВФ (който не е на народите) и СБ (която не е хората на света) са дечица на Федералния резерв, който не е федерален, има ли смисъл да питам, кои са тия инвеститори?При положение, че доларът е напечатана памучна тоалетна хартия, няма ли да се яви начин да бъдат съборени тия мошеници, крадци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още