IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститори поглеждат към британския пазар на жилища

Засиленото търсене на апартаменти под наем на Острова привлича инвеститори отвъд Океана

13:27 | 19.04.13 г.
Американски инвеститори поглеждат към британския пазар на жилища

На фона на възстановяването на жилищния сектор в САЩ някои инвеститори поглеждат през Океана в търсене на възможности на британския пазар, пише Wall Street Journal.

На инвеститорите от САЩ се падат над 50% от общо 200-те млн. паунда, набрани на първичното публично предлагане на най-големия жилищен брокер на Острова Countrywide PLC, проведено миналия месец. Oaktree Capital Management LLC в момента е мажоритарен собственик на Countrywide, която отново излезе на борсата в Лондон след шестгодишно прекъсване.

Компанията за жилищно строителство Crest Nicholson Holdings PLC, която дебютира на борсата през февруари, разчита на американската Varde Partners, която е най-големият й акционер. Crest, която през 2012 г. построи 1 882 жилища на Острова, набра 224,9 млн. паунда от предлагането.

Успешните публични предлагания са отражение на нарастващата увереност в съживяването на жилищния сектор във Великобритания. През последните 4 години на слаб икономически растеж броят на хората, които притежават собствени жилища на Острова, намаля с 200 хил. до 14,4 млн. души, сочат данни на националната статистика.

Очаква се обаче броят на продажбите на жилища в страната да се увеличи до над 1 млн. през тази година благодарение на ръста на доходите и държавните програми за по-добър достъп до ипотеки, прогнозират от Ernst & Young. Все пак, това остава под нивото от 1,3 млн. сделки в годините преди кризата, но е доста над 700-те хиляди сделки средно от 2008 г. насам.

Инвеститорите, които са настроени оптимистично за жилищния пазар във Великобритания, отбелязват и оскъдното предлагане на земя и общия недостиг на жилища. През 2011 г. в страната са сформирани 390 хил. нови домакинства, а в експлоатация са въведени едва 134 900 допълнителни жилища.

Инвеститорите са окуражени и от нарастващия брой на хората, които купуват жилища с цел да ги отдадат под наем. За последните 4 години броят на британците, живеещи под наем, се е увеличил с 23% до 3,8 млн. души.

Тази промяна засилва интереса на инвеститорите към многофамилни жилищни сгради, построени специално с цел да бъдат отдавани под наем, което отразява подобна тенденция в САЩ. Особено силен е интересът към сгради, построени по спецификации на клиента, от които след това може да се разчита на стабилен поток от доходи от наем.

Американските компании, които притежават жилищни сгради, отдавани под наем, до неотдавна бяха сред най-предпочитаните на Wall Street поради кризата на жилищния пазар, която превърна кандидат-купувачите в наематели.

През последните месеци обаче жилищният пазар се подобрява. Така сред инвеститорите се заражда опасение, че търсенето на жилища под наем ще се забави, тъй като все повече наематели решават да купуват. Инвеститорите в САЩ са разтревожени и от по-голямото предлагане.

Въпреки че предлагането на жилища се увеличава и във Великобритания, анализатори твърдят, че многофамилната концепция ще продължи да дава добри резултати, тъй като младите семейства наемат евтини жилища, докато пестят пари за собствен дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още