IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в София продължават да предлагат най-висока доходност в ЦИЕ

Най-висока у нас е доходността от индустриални имоти

17:24 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Бизнес имотите в София продължават да предлагат най-висока доходност сред големите столици в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), показва доклад на консултантската компания Colliers International.

Най-висока у нас е доходността от индустриални имоти – 8,5%. В Букурещ, който е на второ място в подреждането, инвеститорите в индустриални площи могат да очакват доходност от 7,75%, а в Будапеща тя е 6%.

София е водеща в ЦИЕ и по доходност от офис площи – 8%, като тя е значително по-висока отколкото в Букурещ, където достига 6,75%. В Братислава и Будапеща тя е съответно 5,50% и 5,25%, а във Варшава и Прага е още по-ниска - на ниво от съответно 4,70% и 4,25%.

Търговските центрове в София носят доходност от 7,75%, а в Букурещ тя достига едва 6,75%. Доходност от 6,50% могат да очакват инвеститорите в търговски центрове в Будапеща и Варшава, докато в Братислава тя е едва 5,75%, а в Прага е още по-ниска – 5,25%.

Независимо от продължаващите смущения, причинени от пандемията, инвестиционните обеми за първите три тримесечия на 2021 г. възлизат на 7,3 млрд. евро и са само с 10% по-ниски на годишна база и с около 20% по-ниски в сравнение със същия период на 2019 г., сочат данните на Colliers. Компанията прогнозира, че в края на 2021 г. обемите ще достигнат подобни нива като през 2020 г. - между 10 млрд. и 11 млрд. евро.

Поотделно повечето държави изостават от обемите си преди пандемията, като Полша формира 56% от обема за 2021 г., а Унгария и Словакия са надминали нивата спрямо 2020 г. Обичайно силното за сделки четвърто тримесечие може да се окаже недостатъчно интензивно като обеми поради липсата на наличен продукт на много пазари и продължаващите усложнения при пътуванията на инвеститорите, отбелязва Colliers.

"На много пазари в региона регистрирахме леки промени в доходността от първокласните активи, главно поради продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени“, коментира Кевин Търпин, регионален директор на отдел "Проучвания" в ЦИЕ.

„Основното изключение е доходността от индустриални и логистични площи, която се намали с почти сто базисни пункта средно за ЦИЕ от първото тримесечие на 2020 г. насам, като в Полша достигна над 180 базисни пункта. Нашето мнение остава, че макар и някои последващи вътрешни размествания да са неизбежни, добре представящите се активи би трябвало да устояват по-добре, с по-голям натиск върху вторичните продукти", допълва той.

Офис секторът едва успява да се задържи на първо място в общия обем от инвестиции в бизнес имоти в региона с дял от 36% за първото деветмесечие на 2021 г. Логистичният и жилищният сектор продължават да регистрират все по-високи обеми, задържани единствено от недостига на наличен продукт за продажба на пазара. Обемите на ритейл сектора продължават да се подхранват от активи като търговски паркове и супермаркети, докато делът на хотелите остава малък.

Фондовете от Западна и Северна Европа формират 42% от целия обем на инвестиционния пазар през първите три тримесечия на 2021 г., като най-много капитали идват от Германия, Обединеното кралство и Швеция. Капиталът от ЦИЕ също заема голям дял - 30% от общия обем. Чешките инвеститори са най-активни с дял от 19% и отговарят за 53% от обемите в Чехия и 80% от обемите в Словакия, като придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България. Активни също са и инвеститорите от Унгария, както с местни придобивания, така и в целия регион, включително Румъния и Полша.

"Икономиките в целия регион се държат сравнително добре. Въпреки това има няколко проблема, които предизвикват голяма загриженост и дебати, много от които ще окажат влияние върху сектора на недвижимите имоти по отношение на предлагането, търсенето и финансовата достъпност. На първо място, интеграцията на ESG критерии се превърна и ще продължи да бъде ключов фактор за промяна и успех при инвестирането в недвижими имоти. Освен това проблемите, свързани с веригата на доставки и труда, водят до недостиг и повишаване на цените на строителните материали и основните компоненти и стоки в други отрасли. Цените на жилищните имоти се покачват рязко, предизвиквайки загриженост за тяхната финансова достъпност, в допълнение към енергийната криза и инфлационния натиск. В крайна сметка потребителят е този, който ще понесе разходите за това, или ще влезем в неясен като времетраене период на затягане на коланите, докато нещата се успокоят", отбелязва Търпин.

„В днешно време е трудно да се пренебрегне инфлацията, която засяга много аспекти на сектора на недвижимите имоти. Въпреки това, с динамичния пазар на наематели (въпреки здравните мерки заради пандемията) и изобилието от капитали, България остава привлекателна и готова да премине през по-трудни периоди“, смята Георги Киров, партньор/директор „Инвестиционно консултиране“ в Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още