Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Британските банки свиват кредитирането на бизнес имоти

Причината е очакваният ръст на спирането на плащанията по отпуснати заеми

Британските банки свиват кредитирането на бизнес имоти

Снимка: Bloomberg LP

Банките спират кредитирането на бизнес имоти във Великобритания, тъй като пандемията засяга икономиката и засилва опасенията от задаващо се спиране на плащанията от собственици на имоти, пише Bloomberg.

Новите заеми са намалели през първото полугодие с 34% на годишна основа до 15,5 млрд. паунда (20,2 млрд. долара), сочи доклад на The Business School в лондонското Сити. Над една пета от участвалите в допитването кредитори са заявили, че не са отпускали нови кредити за бизнес имоти през периода.

Коронавирусът потопи Великобритания в болезнена рецесия. Мерките за блокада на правителството с цел забавяне на разпространението на коронавируса принуждават много компании, особено ресторанти, барове и търговци на дребно, да затварят, като ограничават възможностите им да плащат наеми и застрашават цените на имотите. Това създава предпоставки за повече спирания на плащанията по кредити, тъй като стойността на бизнес имотите намалява, превръщайки кредитополучателите в нарушители на условията по заемите им.

„Краткосрочните последици от коронавирусната пандемия едва сега излизат наяве, но дългосрочните последици ще влияят върху кредитирането и банкирането догодина и след това“, коментира Никол Лукс, старши изследовател в The Business School и автор на доклада.

Оттеглянето на банките създава възможности за фонд мениджъри да запълнят празнината в кредитирането.

Още по темата
Алтернативни кредитори последователно печелят пазарен дял от традиционни банки във Великобритания от световната финансова криза насам, а пандемията открива пътя за ново ускоряване на небанковото кредитиране.

Като пример през последно време хедж фондът Cheyne Capital набра около 500 млн. паунда за две нови кредитни линии. Компанията се стреми да се възползва от оттеглянето на традиционни кредитори и до момента е набрала около една трета от планираните си средства.

Много банки отпускат заеми или предоставят краткосрочно рефинансиране на изпитващи затруднение заематели, сочи докладът на Business School. Това може да се промени през четвъртото тримесечие, което може да започнат принудителни действия за някои видове имоти като търговски площи, търговски центрове и хотели.

Сумите, които кредиторите са готови да предложат срещу най-добрите търговски площи, се равняват средно на малко над половината от стойността на имотите, най-ниското ниво в историята на изследването. Само 27 от 76 банки, участвали в допитването, биха предложили цена за подобни заеми.

В допитването са участвали банки, строителни компании, застрахователни компании и други кредитори.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията