Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бумът на онлайн пазаруването стимулира търсенето на складове

В Европа ще са необходими още почти 28 млн. кв. м, а във Великобритания - още 60 млн. кв. м пространство, прогнозира консултантска компания

Бумът на онлайн пазаруването стимулира търсенето на складове

Снимка: FreeImages

Хиляди нови складове ще са необходими в Обединеното кралство и Европа заради бума на онлайн пазаруването след пандемията, прогнозират от консултантската компания за недвижими имоти CBRE.

Коронавирусът доведе до скок в електронната търговия и CBRE изчислява, че до 2025 г. в Европа ще са необходими допълнителни почти 28 млн. кв. м складови площи.

Великобритания, която е един от най-развитите пазари за електронна търговия в света, ще има нужда от около още 60 млн. кв. м пространство, еквивалентно на 14% от съществуващите складови площи.

Инвеститорите на имоти се впуснаха в логистичния сектор по време на пандемията, като залагат, че промяната в навиците на пазаруване ще остане трайна.

„Смятаме, че пандемията може да е причинила три- до петгодишно ускорение в тази промяна на начина, по който хората консумират стоки [в Европа]“, казва Джеймс Сепала, ръководител недвижими имоти в Европа за Blackstone, която инвестира милиарди в сектора.

Още по темата
„Стоките, закупени онлайн, изискват около три пъти повече логистични пространства. Ако вярвате в продължаващия растеж на електронната търговия, има смисъл да вярвате в необходимостта от логистични площи“, добавя той.

Данните, публикувани от британската служба за национална статистика, показват, че щом магазините бъдат отворени отново, онлайн търговията на дребно може да се свие.

Онлайн разходите като процент от общите продажби на дребно в Обединеното кралство достигат рекордните 36,3% през януари тази година, почти двойно повече в сравнение с пандемичните нива. След като магазините бяха отворени, онлайн разходите през май паднаха леко до 27,3% от общия размер.

Тасос Везиридис от CBRE изчислява, че електронната търговия ще достигне малко над 40 процента във Великобритания в дългосрочен план и търсенето на складови площи остава силно.

„Предлагането не удовлетворява търсенето. Това ще доведе до ръст на наемите“, допълва той.

Логистичните компании казват, че клиентите им искат по-бърза доставка, което изисква повече проекти в градските центрове или в близост до тях.

Марк Мандука, главен инвестиционен директор на GXO Logistics, която разполага с около 200 млн. кв. м складова площ, казва, че наличността на първокласни обекти е това, за което клиентите се притесняват. Според него ограничената наличност вероятно ще бъде от полза за по-големите логистични контрактори.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Моментът за притежаване на многофамилни жилища в САЩ никога не е бил по-добър