Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България е четвърта в ЕС по спад на строителството през октомври

Строителната продукция расте в блока и в еврозоната като цяло

България е четвърта в ЕС по спад на строителството през октомври

Снимка: Pixabay

България е в топ пет на държавите от Европейския съюз (ЕС) по спад на строителството през октомври, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

С понижението на строителната продукция от 1,8% спрямо октомври 2020 г. и 1,1% спрямо септември 2021 г. страната ни се нарежда на четвърто място в блока.

Най-голям месечен спад на строителната продукция в ЕС е отчетен в Словения (-9,2%), Австрия (-1,4%) и Португалия (-1,2%), а годишен - в Румъния (-15,7%), Словения (-10,7%) и Испания (-1,9%).

В еврозоната през октомври 2021 г. в сравнение със септември 2021 г. строителството на сгради нараства с 1,8%, а гражданското строителство се увеличава с 0,5%. На годишна база сградното строителство нараства с 4,6%, а гражданското строителство - с 3,3%.

В ЕС строителството на сгради се увеличава с 1,4% през октомври спрямо септември, а гражданското строителство – с 0,6%. Годишният ръст на сградното строителство в блока достига 4,6%, гражданското строителство - с 3,3%.

Най-силен месечен ръст на строителството е отчетен във Франция (+4,9%), Полша (+2,6%) и Германия (+1,2%), а годишен – в Унгария (+14,5%), Финландия (+7,4%) и Франция (+6,6%).

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как Китай съживява имотния си пазар за 2,4 трлн. долара?