IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-голям месечен спад на строителството през май

Строителната продукция у нас се е свила с 2,4% на месечна база

16:19 | 19.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Строителната продукция се е увеличила с 0,9% в еврозоната и с 0,7% в ЕС през май спрямо април, като България отчита един от най-големите спадове по този показател в Европейския съюз, показват сезонно коригираните данни на Евростат.

През април 2021 г. производството в строителството е спаднало с 0,4% в еврозоната и с 0,1% в ЕС.

Годишното сравнение на данните показва, че през май 2021 г. в сравнение с май 2020 г. производството в строителството се е увеличило с 13,6% в еврозоната и 11,6% в ЕС.

строителство строителство

В еврозоната през май 2021 г. в сравнение с предходния месец строителството на сгради се е увеличило с 1,2%, докато инфраструктурното строителство е намаляло с 0,3%.

В ЕС строителството на сгради се е увеличило с 0,9%, докато гражданското строителство намалява с 0,1%.

Сред държавите членки, за които са налични данни, най-голям месечен ръст на строителната продукция е регистриран във Франция (+ 5,4%), Полша (+ 3,8%) и Чехия (+ 3,0%). Най-големи намаления са наблюдавани в Словения (-7,5%), Румъния (-5,8%) и България (-2,4%).

Годишно сравнение по сектори и по държави членки показва, че в еврозоната през май 2021 г. в сравнение с май 2020 г. строителството се е увеличило с 15%, а инфраструктурното строителство - със 7,2%.

В ЕС строителството на сгради се е увеличило с 12,8%, а гражданското - с 6%.

Най-високи годишни увеличения на производството в строителството са регистрирани във Франция (+ 23,9%), Австрия (+ 21,0%) и Унгария (+ 18,7%). Намаления са отчетени в Швеция (-5,2%) и Словения (-2,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Достатъчно е човек да мине през което и да е българско село за да види, че България се нуждае от ТОТАЛНО РЕЗАСТРОЯВАНЕ.Такава мизерия и разруха (съчетана с традиционната ни мърлящина), няма никъде в Европа. Има бедни селца, с бедни къщурки, но варосани, измазани, спретнати, отпред дворче с трева и цветя, няма разхвърляни *** и строителни материали, с боядисана ограда или добре поддържан жив плет и перфектна улица и тротоар . Изграждането на една нова България, с нови и модерни села и градове, жилищни райони и промишлени зони, магистрали и по-нисък клас пътища, може да бъде изцяло финансирано от Зеления Трилионен Фонд - green-trillion.alle.bg , без нито стотинка външни инвестиции и чужд банков капитал - всъщност Фондът би ликвидирал изцяло бруталната банкова система в сегашния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още