IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в големите градове по света се свиват рязко

Мрачните перспективи за световната икономика и търговското напрежение натежават върху нагласите към имотите

10:43 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на бизнес имотите в големите градове по света са се свили рязко през второто тримесечие на фона на признаците за забавяне на растежа на световната икономика и засилването на търговското напрежение между Китай и САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Средните цени на имотите са се понижили през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината в градове като Хонконг, Сеул, Лондон и Вашингтон, сочат данни на Real Capital Analytics.

Цените на бизнес имотите в Париж са отбелязали най-голям спад сред пазарите, които компанията следи в Европа, с понижение от 2,6% през второто тримесечие. Цените на имотите в централната част на Чикаго са намалели с 2,1%, което го превръща в най-зле представилия се американски град в месеците между април и юни.

В Австралия, където икономическият растеж се забави рязко от средата на 2018 г. насам, цените на имотите са се свили с над 2% в Мелбърн и централната част на Сидни.

„Гладът на инвеститорите за поемане на рискове на големите пазари намалява“, коментира Джим Костело, старши вицепрезидент на Real Capital Analytics.

През второто тримесечие за първи път от години цените на бизнес имотите в толкова много големи градове в света се понижават в сравнение с предходното тримесечие. Цените на хотели, офис сгради, търговски центрове и други бизнес имоти в големите градове се радваха на силен ръст през последните години, но все по-мрачните прогнози за икономиката натежават върху нагласите на инвеститорите.

Някои икономисти смятат, че обръщането на кривата на доходността по американските държавни ценни книжа в последно време може да е сигнал за рецесия. Миналия месец Федералният резерв понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт, като една от причините за решението му беше забавянето на растежа извън САЩ.

Търговският спор между Вашингтон и Пекин, въпреки решението на администрацията на Тръмп да отложи следващия кръг мита до декември, може да подготви почвата за ново понижаване на лихвите.

Някои ръководители в сферата на имотите смятат, че ниските лихви са поддържали ръста на цените и едва сега инвеститорите започват да се съсредоточават върху влошаването на икономиката.

В Сингапур, чиято икономика разчита силно на търговията, брутният вътрешен продукт през второто тримесечие се сви с 3,3% спрямо първите три месеца на годината, докато през първото тримесечие отбеляза ръст от 3,8%.

Сингапурското правителство също понижи прогнозите за БВП тази година до между 0% и 1% спрямо прогнозираните преди това между 1,5% и 2,5%. Цените на имотите в Сингапур намаляха с 0,6% между април и юни.

Високите строителни разходи ограничават новото предлагане и помагат за стабилизирането на цените на бизнес имотите в САЩ. Цените на индустриалните имоти, апартаментите и офисите са нараснали с между 2% и 9% през последните 12 месеца, сочи индексът на цените на бизнес имотите на компанията за имотни анализи Green Street.

Но някои сектори продължават да регистрират спадове на цените, например при апартаментите и офисите в Чикаго и Ню Йорк. Стойността на американските молове също е намаляла със 7% през миналата година, показват данните на Green Street.

Седрик Лашанс, директор на отдел „Имотни проучвания“ в компанията, казва, че макар икономическата среда да е станала по-трудна за имотните компании в САЩ, има бавен, но стабилен растеж. Той очаква цените на имотите в страната да останат непроменени през идните шест до 12 месеца, тъй като по-ниските лихвени проценти помагат за компенсирането на забавящия се растеж и понижаването на доверието на бизнеса и на инвестициите.

„Лихвите помагат много от гледна точка на устойчивост на цените на имотите“, казва Лашанс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още