IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в света са привлекли инвестиции за 341 млрд. долара

Набраните средства от частни фондове за инвестиции в имоти са достигнали най-високото си ниво в историята

14:10 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в света леко са се охладили тази година след силната 2018 г. на фона на политическата и икономическата несигурност, съобщава консултантската компания JLL.

Обемът на глобалните инвестиции в имоти е достигнал 341 млрд. долара през първото полугодие на 2019 г., което е спад с 9% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на компанията.

Спадът беше очакван, след като през 2018 г. беше отбелязан най-високият обем от инвестиции от 2007 г. насам. Принос за свиването има и известната сдържаност сред инвеститорите, които трябва да се справят със забавянето на растежа на световната икономика, политически сътресения и променящата се среда за търговия на дребно.

„Очакваме през второто полугодие инвестициите да намалеят с близо 5% до 10% и да достигнат до около 730 млрд. долара за цялата година, тъй като инвеститорите продължават да реагират на общата глобална среда“, казва Пранав Сетураман от отдел „Проучване на глобалните капиталови пазари“ в JLL.

В настоящия цикъл от развитието на пазара за мениджърите е предизвикателство да инвестират капитал в среда на повишени цени. Кешовите резерви продължава да се увеличават и достигат рекордните 331 млрд. долара.

Въпреки че глобалните инвестиции намаляват, активността далеч не е била хомогенна. Инвестициите в регионите на Близкия изток, Европа и Азия (ЕМЕА) и в Северна и Южна Америка са намалели, докато Азиатско-тихоокеанският регион е подобрил нов рекорд, като обемите през първото полугодие са достигнали 86 млрд. долара, сочат данните на JLL.

Търсенето на бизнес имоти не намалява. Набраните средства от частни фондове за инвестиции в недвижими имоти са достигнали най-високото си ниво в историята през първото полугодие от над 80,3 млрд. долара.

„Въпреки че цените на много глобални пазари са високи, основите остават здрави, равнището на дълга е скромно, а инвеститорите продължават да проявяват интерес към навлизане в сектора“, коментира Сетураман.

През второто тримесечие инвестициите в Северна и Южна Америка са намалели с 3% до 76 млрд. долара, с което общият обем на инвестициите през първото полугодие в региона достига 145 млрд. долара. Това е спад с 8% спрямо същия период на предходната година, който се дължи предимно на забавянето на най-големия пазар в региона – САЩ. 

Инвестициите в ЕМЕА са намалели с 20 на сто през второто тримесечие до 57 млрд. долара, а обемът за първото полугодие се е свил с 19% до 109 млрд. долара. Спадът до голяма степен се дължи на слабостта на Великобритания заради Brexit и структурните промени, които продължават да забавят инвестициите в търговски площи в региона. Най-бързо растящите пазари в Европа са били Швеция и Чехия, които са постигнали двуцифрен растеж на инвестициите през първото полугодие.

Макар че инвестициите в Азиатско-тихоокеанския регион през второто тримесечие са намалели с 2% на годишна основа до 41 млрд. долара, силното начало на годината е подкрепило активността през първото полугодие, когато общият обем на инвестициите достига 86 млрд. долара. Това е повишение с 6% спрямо същия период на предходната година. Ръстът се дължи главно на Китай, който през първото полугодие се е превърнал във втория по ликвидност пазар на недвижими имоти в света и е отбелязал рекордни инвестиции. Силен пазар се наблюдава и в Сингапур и Южна Корея, където трансграничните инвеститори са били особено активни през второто тримесечие.

През първото полугодие Ню Йорк е привлякъл най-голям обем от инвестиции в бизнес имоти в света от 14,4 млрд. долара, следван от Токио с 11,7 млрд. долара и Париж с 11,6 млрд. долара. В десетката попадат още Шанхай, Сеул, Лос Анджелис, Лондон, Сингапур, Силициевата долина и Бостън.

Трансграничните инвестиции на южнокорейски инвеститори са достигнали исторически връх през първото полугодие с общ обем от 5,3 млрд. долара. Над 77% от придобиванията през първото полугодие са били в региона на ЕМЕА, предимно във Франция и пазари от Централна и Източна Европа като Чехия, Полша и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още