IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Дубай тръгнаха надолу

Валутните курсове, цената на петрола и мерките на властите за "охлаждане" на пазара оказват натиск

09:44 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на имотите в Дубай тръгнаха надолу

Брокери в Дубай се изненадват, че продавачи на имоти в емирството сами предлагат цените на жилищата да се намаляват с около 10 на сто, скоро след като са излезли на пазара. Повечето от продавачите се възползват от разликата във валутните курсове и така компенсират пониженията, връщайки парите си у дома, пише Bloomberg.

В съчетание със спада на цените на петрола и данъкът върху собствеността на индийците в Дубай, цените на жилищата в емирството са с перспектива да продължат да се понижават.

“Нагласите на инвеститорите могат да се променят бързо”, коментира Грег Лемос-Стайн от Standard & Poor’s. “Купувачите не са активни в момента и изчакват допълнителен спад на цените. Това може да влоши ситуацията”, допълва той.

Агенцията припомня, че и властите в емирството предприеха допълнителни мерки за “охлаждане” на пазара в Дубай. Доскоро цените на жилищата там бяха сред най-бързонарастващите в света.

Standard & Poor’s очакват цените на имотите в Дубай да се понижат с от 10 до 20 на сто през тази година. Консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc. прогнозира, че продажните цени ще намалеят с 10 на сто. Заради свръхпредлагането се очаква и силен спад на наемите.

Нямаше много признаци, че мерките на властите в Дубай ще доведат до спад на цените на имотите, предвид, че само за две години беше регистриран скок от приблизително 60 на сто. Заради резкия ръст централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) завиши изискванията за дела на собственото финансиране при сделките с имоти, а в началото на миналата година местната администрация завиши драстично и таксите, които се плащат при сделките, в опит да избегнат повторението на балона от 2008 г.

Падащите цени на петрола оказват допълнителен натиск върху пазара на имоти в Дубай. Отделно заради “вързания” с долара дирхам жилищата в емирството са значително по-скъпи за индийците – най-голямата група инвеститори в имоти в Дубай, както и за руснаците – друга голяма група купувачи.

Повечето анализатори обаче не очакват срив на пазара, подобен на този от 2008 г., защото регулациите са засилени в сравнение с периода отпреди 6-7 години, включително и за спекулативното строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още