IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай с първи ръст от 14 месеца

Надеждите са, че стабилизиране на пазара на жилищните имоти ще може да съживи китайската икономика в застой

17:12 | 18.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на жилищата в Китай са се повишили през октомври на годишна база за пръв път от повече от година, сигнализирайки стабилизиране на пазара на жилищните имоти, което може да съживи изпадналата в застой икономика, коментира Ройтерс.

Бърз отскок на цените на имотите обаче не е вероятен заради големия брой непродадени жилища навсякъде, освен в големите градове, което принуждава предприемачите да забавят темпа или дори да спрат разширяването, за да защитят паричните си потоци.

„По отношение на следващата година повечето играчи на пазара са донякъде песимистично настроени, тъй като новото строителство продължава да намалява, а политическите ефекти замират“, казва Лиу Юан, ръководител на отдела за проучвания към консултанта за недвижими имоти Centaline в Шанхай.

Средните цени на новите жилища са нараснали с 0,1% през октомври спрямо миналата година, изчислява Ройтерс на базата на публикуваните от националната статистическа служба данни в сряда. Така цените отбелязват първата си печалба на годишна база от август 2014 г.

Дори скромно възстановяване на сектора, който формира 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) е желан тласък за икономиката, която се насочва към най-слабия си ръст от 25 години насам.

Данните на статистическата служба показват, че по-големите градове водят в ценовия подем, като Шънджън се представя най-добре. Цените в Шънджън са се повишили с 39,9% през октомври спрямо миналата година и отчетените 37,6% през септември.

Поглеждайки напред, цените на имотите ще продължат да се повишават в по-големите градове. По-малките обаче ще се изправят пред насрещни ветрове заради по-малкия брой непродадени жилища“, казват икономисти от ANZ.

След едногодишен спад продажбите и цените на жилищата в Китай нарастват в големите градове през последните месеци, подпомогнати от серия правителствени мерки. Анализаторите очакват прилагането на още мерки, които да съживят ключовия сектор през следващите месеци.

Китайският президент Си Дзинпин заяви на конференция в Манила в сряда, че основите на китайската икономика остават положителни, икономиката се оказва устойчива на негативите от задълбочаващите се реформи и има достатъчно пространство за спиране на низходящия натиск.

Данните, публикувани през миналата седмица, показаха, че инвестициите в имотите са намалели до най-слабия си темп от глобалната финансова криза насам, а новото строителство продължава да отчита годишни спадове.

Има признаци, че ръстовете в цените губят инерция, подхранвайки надеждите, че нови стимули, включително данъчни облекчения и намаляване на първоначалните вноски, ще бъдат въведени до края на годината“, казва Гуо И, пазарен директор на Yahao, консултантска агенция в сферата на недвижимите имоти.

Като доказателство за загубата на инерция ръст на цените на месечна база се отчита само в 27 от 70-те града, следени от статистическата служба, докато през септември те са били 39.

В сравнение с предишния месец цените на жилищата през октомври са нараснали с 0,2% спрямо 0,3% през септември, сочат изчисленията на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още