IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Предупредителните знаци за глобалния икономически растеж се увеличават

Политиците не разполагат с инструменти, за да се справят с неочакван шок, подчертава агенцията

16:48 | 10.11.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Предупредителните знаци за глобалния икономически растеж се увеличават

Предупредителните знаци за глобалния икономически растеж се увеличават. Това посочва рейтинговата агенция Moody's, която добавя още един глас към мрачните прогнози за следващите няколко години, предава CNBC.

По-обезпокоителното според агенцията обаче е, че политиците не разполагат с инструменти, за да се справят с неочакван шок след годините на експанзивна парична политика и инжекции на ликвидност.

Очакванията за растеж и на развитите, и на развиващите се икономики не се реализираха. Китай – един от основните двигатели на растежа през последните години, също показва признаци на изтощаване и се представя разочароващо. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на втората най-голяма икономика в света се очаква да се забави до 6,2% до 2017 г.

“Властите не разполагат с големи фискални и конвенционални буфери, за да защитят икономиките от потенциални шокове”, коментира Мари Дирон, старши вицепрезидент на рейтинговата агенция по кредитната политика. “Слабият икономически растеж няма да спомогне за съществено намаляване на държавния дълг или да позволи на централните банки да повишават лихвените проценти значително”, допълва Дирон.

Агенцията е запазила почти непроменени прогнозите си за растежа на световната икономика. За държавите от Г-20 очакваният икономически растеж е средно 2,8% през 2015-2017 г. Това е значително под средната стойност от 3,8% за петгодишния период преди кризата.

В понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозите си за растежа на световната икономика и също предупреди за несигурност заради забавянето на развиващите се икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Харесва ми статията и накрая - ''Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред''ВЪПРОСА Е ДАЛИ СЕ ОСЪЗНАВА КАКВО СТАВА ???? тоест колко хора го осъзнават и по-важното колко са наясно какви са решенията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 2 Мога да направя глобалният растеж 6% но това е само отлагане на неизбежното защото става въпрос за системна криза - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Бан Ки Мун(ген.секретар на ООН) - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Кристофър Дембик, Saxo Bank: Нова глобална криза е неизбежна - http://***.investor.bg/analizi/9/a/kristofyr-dembik-saxo-bank-nova-globalna-kriza-e-neizbejna--205684/ ЗАЩОТО Е СИСТЕМНА КРИЗА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
За да има постоянен растеж трябва да има постоянно увеличение на крайното търсене а то става по няколко начина :1) непрекъснато увеличение на консуматорите(жителите на Земята) 2) увеличение на покупателната способност и наскоро излезоха данни ,че 25% от работещите взимат по 2 долара на ден тоест трябва достойно заплащане на труда защото какво потребление може да има с 2$ ??? - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ 3) увеличението на крайното търсене става и с кредити и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group изкара фактите - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
По точно е да се каже - вече не разполагат , защото си изиграха картите . Остана им само да гледат. Не знам защо обаче рейтинговата агенция го заявява открито .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още