Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Франкфурт растат въпреки пандемията

Докато градът се стреми да се превърне в новата финансова столица на Европа, имотите стават все по-недостъпни

Цените на жилищата във Франкфурт растат въпреки пандемията

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

След като получил щедро повишение, 52-годишният преподавател по финанси Клаус Реруп иска да купи първия си дом във Франкфурт. Но намирането на първо жилище в привлекателен квартал във вътрешността на града, където в момента живее под наем в двустаен апартамент от 100 кв. м за 2400 евро на месец, се оказва трудна задача, пише Financial Times.

„Намирането на жилище във Франкфурт наистина се превръща в проблем. Цените може да не са като в Лондон, на не е необичайно да достигат 10 хил. евро на кв. м“, казва Реруп.

Заради ниските лихви и високите нива на натрупано търсене от наематели, чакащи с години да си купят имот, който могат да си позволят, цените на апартаментите са продължили да растат миналата година, въпреки че пандемията нанесе удар на икономиката и на доходите на хората.

През третото тримесечие на 2020 г. цените на новите апартаменти са достигнали средно 7200 евро на кв. м, което е ръст с 8% спрямо същото тримесечие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания Bulwiengesa. От 2014 г. насам цените на всички апартаменти са нараствали с около 10% на година, показват данните на консултантската компания JLL.

Още по темата

Темпът на растеж през последните години е такъв, че миналата година UBS нареди Франкфурт на второ място сред най-надценените жилищни пазари в големите градове в света след Мюнхен, според глобалния й индекс за имотни балони.

Като един от най-големите финансови центрове в Европа Франкфурт привлича чуждестранни служители и хора с високи доходи. Предприемачите също се възползват от икономическия растеж, за да инвестират в по-високия сегмент на пазара, допринасяйки за ръста на жилищните цени, посочва UBS.

Но е вероятно да се стигне до фаза на корекция, когато държавните субсидии, свързани с COVID-19 изтекат и нарасне натискът върху доходите от рецесията.

През последните години много инвестиции идват от чужбина, казва Себастиан Грим, анализатор и директор на оценките в JLL. Ниските лихви и идеята, че жилищният сектор в Германия ще носи надеждна доходност през пандемията са по-голям фактор от Brexit, допълва той.

След като Великобритания гласува за напускане на ЕС през 2016 г. някои анализатори във Франкфурт прогнозираха, че градът ще стане следващата финансова столица на Европа след Лондон. Лобистката група Frankfurt Main Finance прогнозира, че 10 хил. работни места ще бъдат преместени за период от осем години.

Неотдавна местната банка Helaba съобщи, че 3500 работни места във финансовата сфера ще бъдат създадени във Франкфурт до края на 2021 г., а Бундесбанк изчисли, че негерманските банки може да влеят 675 млрд. евро в страната тази година.

Но пандемията може да се окаже спънка. Във Франкфурт доклад на Helaba през октомври установи, че коронавирусът може да струва 2000 работни места на банкери до края на 2022 г., около 3 на сто от общия брой.

До момента Германия се справя с коронавирусната криза по-добре от много свои съседи с ниво на случаите на заболели, равняващо се на около две трети от тези във Великобритания и малко над половината от нивото на смъртните случаи. Но растящите случаи на заразени през последните седмици води до налагането на по-строги мерки за блокада, които може да имат разрушаващи последици за имотния пазар в града, казва Грим.

„Тази година има по-малко миграция, а частният сектор може да понесе по-тежък удар с тази втора блокада“, отбелязва той и допълва, че в резултат на това цените може да нараснат малко по-бавно.

Много жители на Франкфурт не успяват да си позволят високите цени на имотите в града. „Много хора трудно намират имот под наем и в крайна сметка им се налага да спят на дивана в нечие чуждо жилище за месец или повече“, казва британският предприемач Амджед Юнис, който се преместил от Ланкашър във Франкфурт преди две години. „А когато намерят нещо, вече има опашка от 20 души (на огледа)“, допълва той.

„Хората с пари могат да купят в центъра и смятат, че цената ще се удвои след десет години. За семейства, които не работят във финансите, това е напълно недостъпно“, отбелязва Андреас Рейнхард.

Още по темата

Търсенето на луксозни жилища е силно, казва той. Апартаменти в привлекателните квартали на града се продават на цена от 10 хил. – 15 хил. евро на кв. м, допълва той.

Ръстът на работата от разстояние кара хората да търсят по-просторни жилища в покрайнините, отбелязва Флориан Венер, анализатор в Bulwiengesa. Повечето обаче продължават да залагат на живота в центъра, тъй като се наслаждават на оживения град, допълва той.

Юнис е един от тях, след като неотдавна заменил едностаен апартамент близо до Европейската централна банка на цена от 1500 евро на месец, за жилище от 45 кв. м в квартал Борнхайм за 850 евро на месец. Борнхайм, който е един от най-популярните квартали в града, има фермерски пазар и разнообразни барове.

„Хората наистина харесват парковете. Много хора работят от вкъщи, но нямам усещането, че градът се опразва“, споделя Реруп.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в Швеция е по-нажежен от всякога