Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Центровете за данни в Европа привличат все повече инвестиции

Скандинавските страни, Великобритания, Холандия и Германия са водещите страни в сектора на Стария континент

Центровете за данни в Европа привличат все повече инвестиции

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Исландия, Швеция и Норвегия имат най-голям потенциал за мащабни инвестиции в центрове за данни, следвани от Дания и Холандия, показва изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието property-magazine.eu.

Докладът, който обхваща 21 страни в Европа, показва, че наличностите от терени, голямото производство на относително евтина зелена енергия и силната свързаност създават благоприятни възможности за растеж на операторите на центрове за данни. По-ниските температури също са от по-голяма полза за страните в северната част на континента.

На фона на огромния ръст на свързаните устройства Savills анализира и потенциала за развитие и инвестиции в традиционни и облачни центрове за данни, които обичайно изпълняват по-леки и по-разнообразни задачи, включително стрийминг на данни, който не може да толерира забавяне.

Великобритания, Франция, Германия, Швеция и Холандия са водещите страни в Европа в областта на центровете за данни. Те получават висока оценка най-вече благодарение на големия си набор от данни за потребителите, по-голямото население и гъстота на компаниите, по-висока степен на проникване на интернет, по-силно възприемане на облачните услуги и стабилна мрежа от инфраструктура.

Още по темата
„Тъй като обществата в Европа стават все по-свързани, особено тази година с ръст на уеб трафика от 35% до 90% в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), не е изненадващо, че броят на хипер мащабните центрове за данни в света е нараснал над два пъти между 2015 г. и второто тримесечие на 2020 г. – от 259 на 541 по данни на Cisco Systems, казва Лидия Бриси, директор на европейските изследвания в Savills.

„В резултат на COVID-19 наблюдаваме от първа ръка значението на трайните инвестиции в мрежата, а експоненциалният ръст на компаниите, които се пренасочиха изцяло към работа от разстояние, доказва колко фундаментален е секторът за функционирането на работещия свят. Облачната инфраструктура беше от съществено значение за бързия отговор на правителствата и здравните власти на кризата и остава такъв в новото нормално“, допълва Бриси.

Центровете за данни – растящ клас активи

Макар че COVID-19 постави центровете за данни в светлините на прожекторите тази година, интересът на инвеститорите към сектора расте през последните пет години. Неговите основи са силни и стабилни, а процъфтяващото търсене се очаква да нарасне рязко през идните пет години. Тъй като миграцията на центровете за данни е изключително сложен процес, наемателите обичайно заемат помещението за дълъг период, обикновено повече от десет години. Поради това секторът предлага дългосрочен приток на приходи и сигурност.

По отношение на профила на инвеститорите неспециализираните частни институции бавно навлизат на инвестиционния пазар на центровете за данни, включително тръстове за инвестиции в недвижими имоти като Schroder European REIT, инвестиционни мениджъри като Catella APAM, институционални инвеститори като AXA, а през последно време и държавни фондове и инфраструктурни фондове като Brookfield Infrastructure Partners и EQT Infrastructure .

„2020 г. беше ясна стъпка към подобряването на ликвидността на центровете за данни като клас активи. Инвестиционната дейност в сектора, която в исторически план е стимулирана от развитието на нови проекти и сливания и придобивания, се развива и очакваме да видим по-ликвиден пазар през идните години“, казва Маркус де Минквиц, директор на регионалните инвестиции в ЕМЕА в Savills.

„Възвръщаемостта в момента е много привлекателна при сравнение с други видове активи и има много вълнуваща история за растеж, която води до все по-високи нива на интерес от инвеститори и предприемачи“, допълва Де Минквиц.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Старите жилища във Великобритания спъват усилията за намаляване на емисиите