Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия вижда бъдеще в офисите

Фондът ще остане нетен купувач на имоти и очаква повече възможности заради коронакризата

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия вижда бъдеще в офисите

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на звеното за инвестиции в имоти на държавния инвестиционен фонд на Норвегия смята, че офисите имат бъдеще и ще продължат да се търсят въпреки отпечатъка върху сегмента, който пандемията от коронавируса Covid-19 оставя, пише Bloomberg.

Карстен Калевиг, която ръководи портфолиото от недвижими имоти на Норвежкия фонд за богатство за 30 млрд. долара, коментира: „Трудно ми е да видя, че цялата концепция за офис пространствата ще изчезне, че хората вече няма да са готови да плащат за това“.

Нарастващ брой компании обявиха планове да оставят служителите си да работят от вкъщи и след отшумяването на коронакризата на фона на признаците, че това намалява нивата на стрес и в някои случаи дори повишава ефективността. Това повдига въпроси за бъдещето на офисите като цяло.

Според Калевиг  има някои фактори, които тежат в обратна посока. Те включват изискването за социално дистанциране, което означава, че дори и по-малко хора да изберат да се върнат в офисите, тези, които го правят, ще се нуждаят от повече пространство около тях.

Още по темата

Нещо повече, служителите, избрали да се върнат в офисите, все още ще трябва да правят конферентни разговори, което може да бъде предизвикателство, ако няма достатъчно място.

Той признава обаче, че през следващите години възвръщаемостта от инвестициите в имоти на норвежкия суверенен фонд ще намалее в сравнение със 7,7-те процента сега след приспадане на разходите. Независимо от това, ниските лихви трябва да продължат да поддържат цените на недвижимите имоти, тъй като собствеността предоставя алтернативна инвестиция в среда с ниски лихвени нива и защото заемите ще останат евтини.

Фондът, който притежава имоти в осем големи града, включително Париж, Лондон, Ню Йорк и Токио, ще остане нетен купувач на имоти. Според Калевиг коронакризата ще предостави повече възможности за инвеститорите. „По време на бурни времена трябва да предлагаме ликвидност, а не да я отнемаме. Това е едно от нашите дългосрочни предимства “, казва той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Таванът на наемите в Берлин не спира инвестициите в имоти на големите корпорации