IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната търговия тласка нагоре цените на логистичните площи в света

Канадският град Ванкувър отбелязва най-силен ръст на наемите на първокласни логистични и индустриални площи през първото тримесечие, сочи доклад

14:46 | 05.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ванкувър е най-горещият пазар за индустриални и логистични площи в света, следван от Пекин, показва доклад на консултантската компания CBRE. Двата града оглавяват подреждането заради липсата на свободни площи и главоломното нарастване на наемите. Около една трета от дейността се дължи на електронната търговия, отбелязва консултантската компания.

Средното равнище на наемите на логистични и индустриални площи във Ванкувър се е повишило с 29,1% през първото тримесечие на фона на едва 1,6% налични площи клас А. В Пекин ръстът достига 19,8%. В топ десет на най-горещите пазари в света попадат още Оукланд (с ръст на наемите от 14%), Сиатъл (13,4%), Будапеща (11,1%), Лондон (10%), Ню Джърси (9,5%), Париж (8,3%) и Манчестър и Ливърпул (8%).

В глобален план наемите на първокласни логистични площи са се повишили с 3,2% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, отбелязва CBRE, която е проследила 71 града.

„Това е положителен индикатор, че продължаваме да виждаме глобален ръст около шест години след като американският пазар на индустриални и логистични имоти започна да се възстановява от рецесията“, казва Дейвид Игън, глобален ръководител на отдел „Индустриални и логистични изследвания“ в CBRE. „Това потвърждава теорията, че търсенето на логистични площи, стимулирано от електронната търговия, създаде фундаментална промяна на този пазар, като установи нови основи за заетост, наеми и други измерители“, допълва той.

В регионален план страните от Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) са отбелязали ръст от 4,3% на наемите на логистични площи, като изпреварват Северна и Южна Америка и Азия, които са постигнали повишение от съответно 3,8% и 2,2% на годишна основа. Нарастването на наемите в страните от ЕМЕА се дължи до голяма степен на подобряването на икономиките в региона и произтичащия от това ръст на потреблението.

Шест от десетте най-скъпи пазари на първокласни логистични площи в света се намират в Азия, начело с Хонконг, където средното равнище на наемите достига 333 долара за кв. м на година. Лондон, Стокхолм и Мюнхен също намират място в топ десет, а единственият американски пазар в подреждането е Оукланд, където наемите достигат 107 долара на година.

„Наемите растат заради неравновесието между търсенето и предлагането, породено от електронната търговия и общия икономически ръст“, казва Дейвид Игън. „Има голямо строителство, но то не е достатъчно, за да отговори на търсенето, така че се стига до повишаване на цената“, допълва той.

Макар че нормален икономически цикъл може да забави темпа на растеж на наемите на индустриални и логистични площи, Игън не предвижда спад като този през 2009-2011 г. след последната рецесия.

„Ще трябва да се случи нещо наистина голямо, за да се преобърнат нещата и наемите да забавят ръста си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още