Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Гърция готви ново понижаване на имотните данъци догодина

Очаква се включването на нови райони в системата за хармонизиране на обективните стойности на имотите с пазарните цени да донесе приходи от 500 млн. евро

Гърция готви ново понижаване на имотните данъци догодина

Снимка: Pixabay.com

Гръцкото финансово министерство планира да понижи още повече имотните данъци догодина, тъй като включването на нови райони в системата за хармонизиране на обективните стойности на имотите с пазарните цени създава известни фискални възможности за намеса от 2020 г., съобщава гръцкият вестник “Катимерини“.

Представител на министерството заяви пред изданието, че подготовката на новите обективни стойности ще приключи през май, а резултатите ще покажат дали има възможност за допълнително понижаване на ставките на имотните данъци. „Струва ми се, че ще има известни фискални възможности“ в тази насока, каза представителят, като увери, че няма да има връщане назад по отношение на пониженията, които вече влязоха в сила тази година.

Още по темата

Очаква се включването на 7 хил. нови района в системата на обективните стойности да донесе приходи от 400-500 млн. евро, като тази сума е напълно реалистична, твърдят източници от министерството. Допълнителните приходи ще бъдат използвани за намаляване на данъците върху наследствените имоти, като правителството ще прецени дали да повиши прага на освободената от налози сума, която в момента е на равнище от 150 хил. евро, или да намали ставката на данъка.

Предвижда се и понижаване на допълнителния имотен данък, като плановете включват както повишаване на освободената от налози сума, така и свиване на ставките. Допълнителните приходи ще бъдат използвани и за намаляване на единния имотен данък, тъй като в някои случаи коригирането на обективните стойности ще доведе до повишаване на ставката му. За да се избегне ново повишаване на налога, който тази година беше намален средно с 22%, ще бъдат предприети необходимите корекции, за да се гарантира, че през 2020 г. данъкът ще остане най-малкото на същото ниво като през 2019 г. или дори по-нисък.

Хармонизирането на обективните стойности на имотите цели да намали разликата с пазарните цени. Сред районите, които вероятно ще регистрират повишение на обективната стойност, са над половината от централните квартали на Атина, както и някои от предградията в гръцката столица.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ще сложи ли пандемията край на Airbnb?