IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавите работни места набират скорост

Фиксираните работни места ще преобладават в близко бъдеще, но тенденцията е към по-голяма гъвкавост на работното място

12:11 | 07.04.14 г.
Гъвкавите работни места набират скорост

Ако днес трябваше да наемете офис, какви щяха да бъдат водещите ви критерии? И дали е важно да се поддържа офис във време с широк достъп до интернет и мобилни телефони?

Тези и други важни въпроси изследва консултантската компания CA Immo. Компанията е осъществила проучване сред над 700 офис наематели в Германия, Австрия, Полша, Румъния, Унгария и Чехия.

Резултатите сочат, че все още фиксираните работни места преобладават, но гъвкавите офиси набират все по-голяма скорост.

Повечето от анкетираните наематели заявяват, че в момента предлагат фиксирани работни места на своите служители. Мобилни и гъвкави работни места в рамките на офис помещенията, в други офиси на фирмите или под формата на работа от дома са основен модел за малко под 30 на сто от компаниите.

Малко над една трета от анкетираните заявяват, че фиксираните работни места ще преобладават в тяхната компания в близко бъдеще. През миналата година обаче подобен отговор са дали близо половината от анкетираните. Спадът на този дял подчертава тенденцията към по-голяма гъвкавост на работното място.

Същевременно 38 на сто от участниците в проучването са категорични, че в бъдеще ще предлагат гъвкави модели на работното място.

“Бъдещето на работното място е гъвкавостта. Този нов офис свят ще се превърне в норма със скорост, която ще варира в зависимост от индустрията и корпоративната култура на участниците на пазара”, коментира Грегор Дрекслър, управляващ директор на CA Immo.

Над една трета от анкетираните заявяват, че очакват увеличение на броя на служителите, а почти също толкова – че броят на персонала им ще остане непроменен. Само 2% от анкетираните възнамеряват да намалят персонала си в идните месеци.

Същевременно не се очакват големи промени в предпочитаните офис структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още