Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хотелите в Европа са привлекли инвестиции за близо 28 млрд. евро

Великобритания остава най-големият инвестиционен пазар в сегмента с дял от 26,1% от общите инвестиции, сочат данни на консултантска компания

Хотелите в Европа са привлекли инвестиции за близо 28 млрд. евро

 Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Обемът на инвестициите в хотели в Европа е нараснал с 13,9% през 12-те месеца до четвъртото тримесечие на миналата година на фона на спада с 1,9% на вложените капитали във всички сегменти на бизнес имотите на Стария континент, показва доклад на консултантската компания CBRE. Инвестициите в хотели през разглеждания период са достигнали 27,8 млрд. евро и са съставлявали 8,8% от вложените средства в бизнес имоти в Европа.

Великобритания е останала най-големият пазар за инвестиции в хотели в региона с 26,1% от общия вложен капитал през 12-те месеца до четвъртото тримесечие спрямо 31,5% през предходната година. Обемът на трансакциите се е свил със 7,4% до 7,1 млрд. евро въпреки сделката през четвъртото тримесечие за Project Mauve, портфейл от 17 хотела под международни брандове (3383 стаи), продаден от Marathon Asset Management на тайландската компания DTGO.

Още по темата
Германия е регистрирала силен край на годината с инвестиции в хотели за 2,4 млрд. евро само през четвъртото тримесечие. Сред значимите трансакции през този период е първото придобиване от фонда Encore+ на LaSalle на апартхотела ibis Budget and Adagio Access в Олимпийския парк на Мюнхен. Общият обем на инвестициите в хотели в Германия през 12-те месеца до четвъртото тримесечие е достигнал 4,8 млрд. евро.

Италия е имала особено силен край на 2019 г. с 21 сделки през последното тримесечие. Продажбата на луксозния хотел Venice Murano е била една от значимите трансакции, при която хонконгската компания Langham Hospitality Group придоби култовия градски курорт от Palladium Group. Трансакцията засилва трайния интерес на луксозните хотелски брандове към Венеция. Общите инвестиции в хотели в Италия през 12-те месеца до четвъртото тримесечие са достигнали 3,3 млрд. евро.

Франция и страните от Бенелюкс са отбелязали ръст на обема от сделки с хотели от по 19%. Въпреки относително бавния темп през първото полугодие броят на сделките в Бенелюкс е нараснал през последните шест месеца на годината, като обемът на инвестираните средства само през четвъртото тримесечие е надхвърлил 840 млн. евро. Сред значимите сделки в региона е била продажбата през октомври на петзвездния хотел Andaz Amsterdam със 122 стаи, гледащ към прочутите канали в града.

Ръстът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отразява силното търсене от инвеститорите на курортни комплекси в Южна Европа, както и на хотели в по-малки градове в Полша, Чехия и Унгария. Общият обем на инвестициите в хотели в ЦИЕ е достигнал 1,2 млрд. евро

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти