IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за замразяване на наемите в Берлин понижава инвестициите в жилища

Мярката обаче е помогнала за намаляване на напрежението с големите собственици на имоти в германската столица

20:15 | 26.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Плановете на Берлин за контрол на растящите цени на жилищата води до отлив на инвестиции на затегнатия пазар, още преди замразяването на наемите да влезе в сила, съобщава най-големият собственик на жилищни имоти в града.

Въпреки че германските съдилища вероятно ще отхвърлят мерките за контрол на наемите през идните пет години, „щетите вече са нанесени“, казва Филип Гросе, главен финансов директор на Deutsche Wohnen, цитиран от Bloomberg.

Инициативата на градските власти в Берлин предизвиква съмнения, откакто беше предложена през юни, и доведе до забавяне на „много необходими инвестиции“ в жилищни имоти в града, казва Гросе. „Колкото повече се запазва тази несигурност, толкова по-лошо ще става“, допълва той.

Deutsche Wohnen отложи строителни проекти в Берлин и ще се съсредоточи върху други градове. По-рано този месец компанията съобщи, че невъзможността да повишава значително наемите в съчетание с потенциално задължение да ги намали, поставя в опасност парични потоци за 330 млн. евро (363 млн. долара) през идните пет години.

„Властите в Берлин създават собствен Граждански кодекс, който противоречи на федералните регулации. Нашата конституция изрично забранява това“, казва Гросе.

Според ръководителите в Берлин мярката е помогнала за намаляване на напрежението, което предизвика призиви за експроприиране на имоти от големи собственици като Deutsche Wohnen, която е основната мишена на обществения гняв в града заради голямото си присъствие.

Партията на канцлера Ангела Меркел, Християндемократически съюз (ХДС), планира да оспори мерките пред Конституционния съд в Германия, каза говорител на партията. Но оспорването може да се случи след влизането в сила на новия закон, което се очаква през първото тримесечие на следващата година.

„Имам голямо доверие на правната ни система и според мен законът няма да оцелее при прегледа на съответствието му с Конституцията“, убеден е Гросе.

От мярката за замразяване на наемите в Берлин произтича и една полза за Deutsche Wohnen: движението за принуждаване на градските власти да изкупят имоти от големи собственици на апартаменти отслабва. Само 29 на сто от жителите на Берлин подкрепят предложения референдум, показва допитване, публикувано от вестник Berliner Morgenpost в петък. 71% от участниците в същата анкета подкрепят замразяване на наемите.

„Движението губи пара и няма да постигне целта си“, казва Гросе, според когото загубата на инерция се дължи отчасти на другите мерки срещу собствениците на имоти. „Ако има нещо добро от замразяването на наемите, това е то“, допълва Гросе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още