Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Идва ли краят на глобалния жилищен бум?

От Сидни до Торонто цените на жилищата започват да намаляват

Идва ли краят на глобалния жилищен бум?

Снимка: Архив Ройтерс

От Лондон до Сидни и от Пекин до Ню Йорк – ръстът на цените на жилищата в някои от най-популярните градове в света тръгна надолу.

Комбинацията от данъчни промени, които удрят търсенето, недостъпни цени и по-строги стандарти за кредитиране подкопава пазара. Това може да има по-широки последици, защото богатите хора в света купуват жилища на много континенти и спад в една страна може да се превърне в сериозна заплаха в други части на света, съобщава Международният валутен фонд (МВФ).

Bloomberg обяснява с няколко графики пукнатините, които се появяват на някои от най-скъпите и желани имотни пазари в света.

Намаляващи продажби в Лондон

Цените на жилищата в британската столица започват да се понижават, тъй като опасенията от въздействието на Brexit, забавянето на икономиката и високите цени подкопават търсенето. Обемите от продажби намаляват и все повече имоти излизат на пазара на фона на обръщането на настроенията. Цените на имотите в най-добрите квартали в централната част на Лондон са намалели с близо 18% спрямо пика през 2014 г., като някои жилища са загубили една трета от стойността си, показва изследване на консултантската компания Savills.

В същото време строителни предприемачи са започнали работа върху рекорден брой скъпи апартаменти, създавайки пренасищане с мезонети за милиони паунди в град с хроничен недостиг на достъпни жилища.

Купувачите в Пекин изчакват

Мерките на Китай за охлаждане на имотния пазар замразиха продажбите в Пекин и тласнаха цените към понижение. Над 30 ограничителни мерки – от прагове за покупка на имоти до ограничения за отпускане на ипотеки, помогнаха продажбите в града да се сринат до историческо дъно тази година. Сега някои предприемачи, изправени пред тежки финансови ограничения, предлагат нови жилища на по-ниска цена от тази на съществуващите жилища.

Властите в града искат да увеличат предлагането на жилища под наем, достъпните жилища и субсидираните от държавата имоти, което може да накара някои бъдещи купувачи да се въздържат от покупка на жилище.

Сидни: Край на трескавото безпокойство

Цените на жилищата в най-големия град в Австралия намаляват заради комбинация от ограничения за кредитирането, свиване на достъпността и край на „страха да не изпусна нещо“.

Притеснени, че стандартите за отпускане на кредити се снижават, за да се спечели пазарен дял, регулаторите постепенно ограничават по-рисковите кредити и принуждават банките да затегнат разхлабената до този момент проверка на разходите и доходите на клиентите.

Това затрудни отпускането на кредити, особено за инвеститори, които движеха пазара. На фона на цените, които според данни на Demographia вече са на второ място по най-високо равнище в света спрямо доходите, проблемите с достъпността също излизат на дневен ред.

Придирчиви купувачи в Манхатън

Продажбите на жилища в най-скъпия квартал в Ню Йорк намаляват три последователни тримесечия, което позволява на купувачите да бъдат по-придирчиви на фона на увеличаващите се наличности и опасенията, че цените са се покачили твърде много и твърде бързо.

Към края на второто тримесечие на пазара е имало близо 7 хил. апартамента, което е с 11% повече спрямо година по-рано. Продажбите са намалели със 17% до малко над 2600 жилища.

Предприемачите продължават да пускат на пазара новопостроени луксозни апартаменти, като се очаква тази година 4600 нови апартамента да бъдат обявени за продажба в квартала. В същото време средната цена на продадените жилища през второто тримесечие е намаляла със 7,5% до 1,1 млн. долара.

Предупредителни сигнали в Торонто

Торонто показва, че цените на жилищата могат бързо да се възстановят след спад, но може да се появят проблеми като ескалацията на търговското напрежение със САЩ и възможно ново повишаване на лихвените проценти. Цените на жилищата възстановиха голяма част от стойността си, достигната по време на пика през април миналата година. Търсенето продължава да изпреварва предлагането въпреки усилията на правителството да възпре спекулативните купувачи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
19
 
10
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Крайно време беше. Ванкувър и Торонто беше някакво безумие на цени.
А за пропадналия Лондон да не говорим... В София един апартамент колкото в Европейска държава, а доходите и икономическите перспективи в старната с огромно разминаване.
0
 
13
 
9
Sandy до: thehappyroger
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Държавна сигурност управлява чрез своите два големи филиала БСП/БКП/ и ГЕРБ/БКП2/. Тези две престъпни групировки на ДС си предават щафетата едни - други и поделят баницата в последните 12 години - БСП със Станишев, после ГЕРБ с Бойко, после пак БСП с Орешарски, после пак ГЕРБ с Бойко..и така до края на света. Те играят по свирката на САЩ и ЕС, за да бъдат оставени да крадат. Договореност има, разбра ли са се, обаче това е за сметка на народа. Затова е така, затова никога няма да се оправим, по зле ще станем.
6
 
6
 
8
преди 6 месеца
Не са умни и пресметливи въобще, просто едни са по-големи *** от другите, следващите години алчните и егоистичните предстои да платят най-скъпо, като цената мн често няма да е в пари, а както казах тази кретено-масонска егоистична пародия на нисшият разум предстои да бъде заличена от лицето на Земята завинаги. Изтокът и западът са двете страни на една и съща кирлива лицемерна кретено-масонска монета, която обективната реалност на Космоса предстои да извади от обръщение в мн кратък период от триизмерно време, учудващо кратък.
0
 
25
 
7
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
В глобален мащаб всички, които са закупили имоти през бума, сега предстои да бъдат изтрити едни около 30 - 40% от инвестираните пари в тях през следващите няколко години. Това са огромни печалби за банките, брокерите, олигарси, политици - лобисти. Парите се движат, нали знаете, от един джоб в друг отиват - обикновено от джоба на балъците и тарикатите, в джоба на умните, пресметливите.
7
 
8
 
6
преди 6 месеца
Природата предстои да ви награди с едни от най-важните уроци в живота, а може даже и да постигнете най-после просветление и да разберете, че сте ограничени в съзнанието биологични отпадъци, които са се заблудили, че са нещо мн важно.

Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен