IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли бъдеще офис сградите в САЩ?

Американските компании харчат милиарди за технологии, улесняващи работата от разстояние, вещаейки проблеми за офис имотите

13:45 | 02.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

С отварянето на американската икономика увеличените корпоративни разходи за видео системи и плановете за засилване на споделеното работно пространство показват, че хибридната работа ще се запази за по-дълго време, потенциално натежавайки върху цените на бизнес имотите в Ню Йорк, Сан Франциско и други големи градове, пише Ройтерс.

След като скочиха със затихването на пандемията, продажбите на технологии за улесняване на работата от разстояние продължават да нарастват. Продажбите на дребно на USB камери и микрофони за компютър са се увеличили със съответно 77% и 36% от март до май спрямо същия период на миналата година, след като се удвоиха спрямо същите месеци през 2019 г., сочат данни на компанията за пазарни анализи NPD Group.

Производителят на компютърни компоненти Logitech International съобщи по-рано тази година, че очаква продажбите на уеб камери и оборудване за видео разговори да останат силни през 2021 г., след  като се утроиха до 1,48 млрд. долара през 12-те месеца до март спрямо година по-рано.

А допитване на Morgan Stanley показа, че мнозинството компании планират да увеличат споделените работни пространства в опит да намалят скъпите имоти.

„Ръководителите в много корпорации биха искали всички да се върнат, но плановете за технологични разходи показват, че те осъзнават нуждата от гъвкаво работно пространство“, коментира Викрам Малхотра, анализатор на недвижимите имоти в Morgan Stanley.

Ръстът на хибридните офиси създава притеснения за търсенето на работни площи в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, където има малко продажби на офис сгради на големи компании през последните месеци. Притежаваните от институционални инвеститори офис активи в двата града са оценявани на съответно 231 млрд. долара и 128 млрд. долара, сочат данни на LaSalle Investment Management.

Макар че наемната дейност нарасна след достигнатото дъно по време на пандемията, цените на наемите са ниски, а равнището на свободните площи остава високо, натежавайки върху стойността на офис сградите и сключването на сделки.

Общите продажби на офиси в Манхатън, например, намаляха с над 50% до 5,4 млрд. долара миналата година и възлизаха на едва 41,9 млн. долара през първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Тенденцията за работа от вкъщи ще отслаби ценовата сила на собствениците при сключването на наемни договори и възвръщаемостта, която инвеститорите очакват от офис активи, отбелязва Малхотра. Банката счита, че промените ще намалят количеството офис площи в САЩ с около 13%.

Консултантската компания Green Street прогнозира през юни, че работата от разстояние може да намали търсенето на офиси с около 15%.

„Цените в големите глобални градове като Ню Йорк и Сан Франциско се понижават“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

Ускорени промени

Много корпорации планират да позволят поне известна работа от разстояние, включително швейцарската банка UBS Group, която по-рано тази седмица обяви планове за предимно хибридна работа. Други компании, включително Goldman Sachs и Morgan Stanley, се въздържат от въвеждане на хибридна работа.

В американската компания за технологии в здравеопазването Cerner Corp 75% от 27-те хиляди служители може да бъдат „динамични“ и да работят от разстояние през половината от времето, казва Трейси Плат, директор на отдела за човешки ресурси на компанията.

„Искаме да извлечем най-доброто и от двата свята и сме убедени, че можем да постигнем този модел“, допълва тя.

Не всички обаче смятат, че хибридната работа ще свие офисите или ще запази привлекателността им в дългосрочен план. Повечето служители вероятно ще работят три до четири дни в седмицата в офиса, което ще затрудни консолидирането на площи, смята Алекс Голдфарб, анализатор в Piper Sandler.

В същото време „хората искат да са част от играта, а няма игра, която да можеш да спечелиш, без да си на терена“, допълва той.

Но пандемията ускорява промени, които се развиват от известно време. Архитектурната компания Vocon проектирала офиси преди пандемията, при които 20% от служителите са на т. нар. горещи бюра – няколко служители използват едно физическо работно пространство в различно време. Сега според Vocon някои клиенти заделят над 40% за споделени пространства.

„Струва ли си да искаш от хората да идват на определено място всеки ден? В някои случаи в това нямаше смисъл още преди пандемията“, казва Деб Донли, собственик и ръководител на Vocon.

Търсенето на офис площи няма непременно да се срине заради негативното въздействие върху заети площи, наеми и цени, пишат анализатори на LaSalle. Спад на търсенето с 5% до 10% може да предизвика ръст на свободните площи и да забави възстановяването на сектора с пет до десет години, отбелязва компанията.

LaSalle намалила експозицията си към офис сгради много преди пандемията, казва Рич Клейнман, главен инвестиционен директор на компанията за Северна и Южна Америка.

„Много хора не оценяват точно количеството капитали, които са необходими в дългосрочен план за притежаването на офис сграда. Това не е толкова привлекателно от гледна точка на риск-възвръщаемост като някои други видове имоти“, отбелязва Клейнман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още