IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксините карат компании в САЩ да изтупат от праха плановете за връщане в офиса

Повсеместно завръщане на служителите обаче е малко вероятно до края на пролетта или началото на лятото на 2021 г.

19:10 | 31.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Собственици на офис сгради в САЩ се надяват, че кампанията за масова ваксинация срещу COVID-19, която започна в страната този месец, ще накара милиони хора да се завърнат на работното си място през 2021 г., след като прекараха по-голямата част от пандемията, работейки от вкъщи, пише Wall Street Journal.

Но това няма да се случи скоро. Повсеместното завръщане едва ли ще се случи до края на пролетта или началото на лятото на 2021 г., когато достатъчно хора бъдат ваксинирани в САЩ, за да може населението да се доближи до „стаден имунитет“, съобщават представители в областта на общественото здраве и ръководители на имотната индустрия.

Освен това офис светът, който ще върне обитателите си догодина, ще изглежда много различно от този, който побърза да се евакуира в средата на март, когато страхът от COVID-19 тласна голяма част от работната сила в САЩ към блокада. През първоначалния преходен период гъстотата в офисите вероятно ще е ниска, служителите ще носят маски и ще бъдат спазвани редица други мерки за безопасност.

Дългосрочните промени на работното място ще продължат години наред. Работата от вкъщи и други локации от разстояние, която се превърна в необходимост по време на пандемията, вероятно ще остане голяма част от работното място, твърдят работодатели и ръководители на имотната индустрия.

Компаниите, които се конкурират ожесточено за топ таланти, вероятно ще започнат да отварят малки сателитни офиси в големи градове и да предлагат на служителите си варианта да работят оттам, у дома или в централизирана централа или комбинация от трите. Проектантската компания Gensler вече работи с десетина компании от Fortune 100 по подобни стратегии, казва Джоузеф Бранкато, един от президентите на компанията.

Проектират се много децентрализирани офиси за насърчаване на неформалната обстановка, допълва той. „Нещата ще бъдат много по-неформални, след като хората са били на дивана си или са работили на кухненската си маса през последните девет месеца“, казва Бранкато.

Стойността и ипотечните кредити за стотици милиарди долара на офис сградите зависи от времето и мащаба на завръщането и как това засяга наемните договори за офисите и наемите. „Всички погледи са вперени в завръщането в офиса“, се посочваше в доклад на компанията Evercore ISI, публикуван по-рано този месец.

Наемите на офисите може да паднат с 8% догодина, сочи прогноза на консултантската компания CBRE Group. Това все пак е по-малък спад в сравнение с периода след световната финансова криза през 2008 г., когато те намаляха с близо 13%, отбеляза CBRE.

Завръщането в офиса започна да набира сила това лято, когато броят на заразените намаля. Но тенденцията се преобърна през есента, когато случаите на COVID-19 нараснаха рязко.

Средно едва 22,9% от служителите в десет града, следени от Kastle Systems, са се завърнали с офиса през седмицата до 16 декември. Най-високото равнище от началото на пандемията, която започна през пролетта, беше 27,4%, достигнато в средата на октомври, сочат данни на компанията за национална сигурност Kastle.

Най-малко 65% от американското население трябва да бъде имунизирано, за да може равнището на заразените да намалее под десет нови случая на 100 хил. души население дневно, когато е вероятно да започне и голямото завръщане в офисите, смятат експерти в областта на общественото здраве.

Към края на пролетта или началото на лятото около 45% от американското население вероятно ще получи ваксини, казва Ашиш Джха, декан на факултета по обществено здраве към университета „Браун“. Дотогава над 25 на сто от американското население ще се е заразило или преболедувало COVID-19, получавайки имунитет по този начин, прогнозира той.

„Ако вземем 45% ваксинирани и 25% заразени и допуснем известно припокриване между двете групи, лесно ще достигнем имунитет от 55%-65%“, казва Джха.

В момент, когато десетки хиляди ваксини се поставят всеки ден, някои компании започват да се насочват към планове за завръщане в офиса. Например в Ню Йорк 25 нови наематели, търсещи площи, навлизат седмично на пазара през първите две седмици на декември спрямо 20 на седмица през ноември, сочат данни на компанията VTS.

Активността през декември продължава да е далеч под нивата в обичайна година. Но ръстът е изненадващ предвид празниците и скока на новите случаи на COVID-19. „След Деня на благодарността мислехме, че пазарът ще бъде затворен“, коментира Райън Масиело, съосновател и главен стратег на VTS.

Много компании, обмислящи децентрализирани стратегии, започват преговори с компании за споделени работни пространства като WeWork и Industrious за локации, казват представители на индустрията. Джейми Ходари, главен изпълнителен директор на Industrious, отбелязва, че признак за новата тенденция е големият ръст на наемателите, които планират сделки в няколко сгради вместо само в една.

Здравните съображения, разбира се, ще продължат да са определящият фактор за темпа на завръщането. Рекламната агенция Mother планира да наеме нови близо 5670 кв. м в Бруклин, Ню Йорк, през април.

Ваксинирането на национално равнище е насърчило Mother да повярва, че срокът е постижим, казва Питър Равейле, главен изпълнителен директор на американските дейности на компанията. Тя обаче е „практична“ по отношение на „непредвидимостта на нещата в момента“, допълва той. „Ако 12 април настъпи и ние все още не можем да отворим безопасно врати, няма да прибързваме“, отбелязва Равейле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още