Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите в Австралия и Нова Зеландия се възползват от протестите в Хонконг

Най-големият китайски сайт за имоти в чужбина е регистрирал повишение с 50% на запитванията от Хонконг за австралийски имоти

Имотите в Австралия и Нова Зеландия се възползват от протестите в Хонконг

Снимка: Архив Ройтерс

Запитванията от хонконгски купувачи за скъпи жилища в Австралия и Нова Зеландия са се увеличили заради антиправителствените протести в града, които карат заможни инвеститори да търсят убежище другаде, сочат данни на брокери на недвижими имоти, цитирани от Ройтерс.

Джейми Ми, партньор в базираната в Мелбърн компания Kay & Burton, казва, че имотната агенция получава около една трета повече запитвания от обичайното от купувачи от Хонконг, като повечето от тях се насочват към луксозни имоти на цена над 5 млн. австралийски долара (3,4 млн. щатски долара).

Според нея протестите в Хонконг са ускорили мотивацията през последния месец на богатите купувачи да търсят жилищни имоти, в които да насочат парите си.

Juwai.com, най-големият китайски сайт за имоти в чужбина, е регистрирал повишение с 50% на запитванията от Хонконг за австралийски имоти през последното тримесечие.

„В настоящата среда Австралия изглежда като безопасно пристанище – едновременно на удобно близко разстояние и достатъчно далече от дома“, казва изпълнителният председател на Juwai.com Георг Чмиел. Закупуването на имот в Австралия и Нова Зеландия не предоставя местожителство на инвеститорите от Хонконг.

Редица брокери на недвижими имоти казват, че запитванията за закупуване на имот вероятно идват от заможни чужденци, които вече са получили разрешение да живеят в Австралия или Нова Зеландия и вероятно планират стратегия за напускане на Хонконг.

Австралия регистрира повишен интерес към визовата й програма само за милионери от страна на заможни жители на Хонконг, които търсят убежище на фона на политическите сътресения на управляваната от Китай територия.

Въз основа на програмата хората могат да получат временна виза, ако инвестират най-малко 5 млн. австралийски долара (3,4 млн. щатски долара) в Австралия.

Нова Зеландия има сходни визи за инвеститори, които изискват минимум 3 млн. новозеландски долара (1,9 млн. щатски долара).

Друг фактор за ръста на запитванията за закупуване на имот в Австралия и Нова Зеландия са икономическите последици от протестите за азиатския финансов център, който сега е изправен пред първата си рецесия от десет години.

Джеймс Чан от компанията Bayleys Real Estate в Нова Зеландия казва, че запитванията се увеличават след засилването на протестите. „Те започват да мислят за това как да защитят парите си – необходимо е да потърсят убежище“, отбелязва той.

Още по темата
Официални данни показват, че общото равнище на закупените жилища от чужденци в Нова Зеландия е относително ниско – около 3% от сделките в страната, но в данните не влизат закупените чрез тръстове имоти.

Имотният сектор в Австралия отдавна е предпочитана дестинация от чуждестранните купувачи, особено китайци, въпреки че търсенето през последните години беше охладено от растящите държавни данъци върху закупени имоти от чужденци.

Австралия и Нова Зеландия въведоха също по-строги регулации върху закупените от чужденци съществуващи жилища през последните години, което тласна китайските инвеститори към нови апартаменти.

Данните на правителството за инвестициите в имоти на чужденци през 2018 и 2019 г. все още не са публикувани. През предходната година китайските инвеститори бяха най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в Австралия с вложени общо 12,7 млрд. австралийски долара (8,6 млрд. щатски долара). През същата година инвеститорите от Хонконг са вложили 2,8 млрд. австралийски долара (1,9 млрд. щатски долара).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Моментът за притежаване на многофамилни жилища в САЩ никога не е бил по-добър