Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ намаляват с 21% през първото тримесечие

Понижението в Полша и отслабването на сектора на търговските площи са основен фактор за резултата

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ намаляват с 21% през първото тримесечие

Снимка: Архив Ройтерс

Притокът на инвестиции в бизнес имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2019 г. е намалял с 21% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г. и е достигнал 2,3 млрд. евро. Най-съществен принос за това има спадът, регистриран в Полша (60% на годишна база) и отслабването на сектора на търговските площи. Резултатът е общ обем на инвестиции в търговски площи в ЦИЕ-6 в размер на 161 млн. евро през първото тримесечие на 2019 г., спрямо 2,03 млрд. евро преди 12 месеца, съобщава консултантската компания Colliers International. 

Още по темата

„Позитивните новини са, че обемът на сделките в Чехия отново е на нивата си от първите тримесечия на 2016 г. и 2017 г., обемът на инвестициите в офис площи в ЦИЕ-6 възлиза на 1,25 млрд. евро, а резултатите в хотелския сектор са почти рекордни (459 млн. евро). Фондове от Западна Европа са нетни купувачи през разглеждания период, а нетни продавачи остават американски и британски фондове. Местните и източноазиатските инвеститори остават активни“, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания за ЦИЕ в Colliers.

В световната икономика се наблюдава двускоростна динамика на БВП – забавяне на производството и засилване на развитието на сектора на услугите. Характерно ли е това явление и за държавите от ЦИЕ-6? Забавяне на индустриалното производство през първото тримесечие на годината се забелязва в Чехия и Румъния, но не и в другите страни от региона. В съответствие с посоката на движение на възнагражденията ръст на търговията е регистриран в повечето държави в ЦИЕ-6 с изключение на Словакия и България.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Плаващи хотели ще приютяват посетителите по време на Олимпийските игри в Токио