IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в индустриални имоти в Европа постигат рекорд през 2016 г.

Сегментът е най-бързо развиващият се заради интереса и на институционалните инвеститори

13:56 | 03.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Инвестициите в индустриални имоти в Европа са достигнали нов рекорд през 2016 г., показват данните на консултантската компания CBRE. Този сегмент от пазара се превърна в най-бързо развиващия се заради интереса и на институционалните инвеститори, които продължават да насочват капитали към сектора на имотите заради по-високата доходност.

През миналата година вложенията в индустриални площи достигат 24,5 млрд. евро, което е с 4% над нивата от 2015 г., както надвишава и отчетените предкризисни нива.

В Германия, Норвегия, Испания и повечето пазари от Централна и Източна Европа са регистрирани рекордно високи обеми, което обяснява и силния ръст на общия пазар.

Освен за инвестициите, миналата година е била рекордна и от гледна точка на усвояването на площи, посочват експертите. Усвоените площи за първи път са преминали ключовата граница от 21 млн. кв. м на деветте основни пазара в Европа – Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия, Полша и Чехия.

Почти половината от усвоените площи се намират във водещите индустриални и логистични хъбове в Европа.

Основен двигател на ръста на усвояването е електронната търговия. Тя е допринесла най-силно за тласъка на пазарите във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, отчита компанията.

На Острова например около половината от усвоените площи са свързани с електронната търговия, показват данните.

Въпреки това делът на незаетите площи се повишава минимално в Европа като цяло – от 5,1% през 2015 г. до 5,3% през 2016 г. заради засиленото предлагане на някои пазари, където търсенето изостава за сметка на водещите логистични и индустриални хъбове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още