Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститори в бизнес имоти се насочват към ЦИЕ в търсене на по-висока доходност

В момента Европа е по-привлекателна за корейските компании от САЩ, констатира консултантска компания

Инвеститори в бизнес имоти се насочват към ЦИЕ в търсене на по-висока доходност

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалният капитал измества поглед от основните пазари в Европа в търсене на по-висока доходност. 

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбеляза най-добрата си година в историята за инвестициите в имоти през 2018 г. с инвестирани 13,3 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания JLL. Полша, която има дял от 54% от сделките в региона, е постигнала също най-големия си обем от инвестиции от 2006 г. насам със 7,2 млрд. евро.

Градове като Варшава, Прага и Будапеща се възползват от фокуса на инвеститорите към алтернативни дестинации в търсене на доходност, която не могат да открият на най-популярните пазари в Европа, казва Фрейзър Бауен, ръководител на отдел „Международни капитали в Европа, Близкия изток и Африка“ в JLL. “За глобалните инвеститори, особено азиатските, Европа става по-голяма“, допълва той.

Още по темата

Азиатски капитал

Азиатските инвеститори са най-активни в посоката на изток,а корейските капитали имат особено засилено присъствие на пазарите в региона с настоящите си предпочитания към имоти в Европа спрямо САЩ главно заради валутата.

Към момента Европа е по-привлекателна за корейците от САЩ, казва Майк Атуел, ръководител на отдел „Капиталови пазари в ЦИЕ“ в JLL.

„Конкуренцията за основни имоти в големи европейски градове е голяма, така че насочването към пазари в Източна Европа е неизбежно“, допълва той.

Миналата година Shinhan Investment, част от южнокорейската банкова група Shinhan, плати 58 млн. долара за офис в центъра на Прага, отдаден под наем на международната одиторска компания KPMG.

Сделката беше първа в Чехия за южнокорейска финансова институция. Тя следва друг дебют в съседна Полша от две южнокорейски компании за финансови услуги - Heungkuk Fire & Marine Insurance и Kiwoom Securities, които съвместно инвестираха 162 млн. долара в офис във Варшава.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Собственикът на Zara намалява магазините, но увеличава площите си в Испания