IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в бизнес имоти се насочват към ЦИЕ в търсене на по-висока доходност

В момента Европа е по-привлекателна за корейските компании от САЩ, констатира консултантска компания

13:27 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тези сделки помогнаха на полската столица да попадне за първи път в топ десет на JLL на глобалните градове за трансгранични инвестиции миналата година.

Пристигането на нов капитал от Азия променя по-широкия микс от инвеститори в региона, казва Атуел. „В исторически план това е популярен пазар за компании за частни капиталови инвестиции и европейски, предимно германски, инвеститори. Това все още е така“, казва Атуел.

„Но нови инвеститори от Азия осъзнават разликата, например, в доходността от офис площи, която Прага и Варшава могат да предложат в сравнение с Амстердам, Франкфурт или Париж“, допълва той.

Доходността от първокласни офис площи в Прага и Варшава е съответно 4,5% и 4,75% и е по-благоприятна, отколкото във Франкфурт (3,25%) и Мюнхен (3,2%).

Качеството на наемателите във Варшава и Прага е голям притегателен фактор за международния капитал. Големи международни компании като EY, JP Morgan, Samsung и SAP наемат големи офиси в околностите на двете столици.

„И двата града предлагат на международните инвеститори избор на качествен офис продукт и наематели. Това често са значителни бек офиси на големи глобални корпорации.

 По-кратки договори за наем и внимание към индустриалния сектор

Модерен офис, нает от един наемател за няколко години, е обичайната първа спирка на новите инвеститори, казва Атуел. Но с подобряването на ръста на наемите активи с договор за наем, който трябва да изтече в идните три-четири години, и новите договори с по-висок наем също стават все по-търсени.

Заради естествените исторически ограничения на Прага предлагането на модерни нови офиси не е голямо. Австралийската компания Cromwell Group  също инвестира в региона, като в последно време вложи 69 млн. евро в портфейл от офиси в Полша чрез европейския си тръст за инвестиции в недвижими имоти.

Атуел отбелязва, че има особено търсене от инвеститори на индустриални имоти. В края на миналата година притежаваната от Temasek Mapletree Investments от Сингапур инвестира в полски логистични имоти в рамките на глобалния портфейл на стойност 1,1 млрд. долара, който купи от Prologis. Сингапурският капитал игра важна роля в инвестициите в полски логистични имоти миналата година с дял от 32% от общия обем.

„Търсенето на площи расте, незаетите площи остават на стабилно ниво, а ръстът на наемите се ускорява, това отчасти се дължи на растящите разходи за терени и строителство“, обяснява Атуел.

Той очаква още нови източници на глобален капитал да се насочват към индустриалния и офис сегмент в ЦИЕ тази година, а ограниченото предлагане на нови проекти и валутата са единствените потенциални пречки пред притока на капитали.

„Има търсене на точния продукт и въпреки че общият обем може да не достигне главозамайващите висини от 2018 г., относителната привлекателност на региона остава“, казва Атуел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още