Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститори в имоти инвестират усилено в биотехнологични площи

Пандемията насочва вниманието към естествените науки, докато популярността на хотелите, търговските площи и старческите домове намалява

Инвеститори в имоти инвестират усилено в биотехнологични площи

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

COVID-19 засяга хотелите, търговските центрове и домовете за възрастни хора, но пандемията дава допълнителен стимул на собствениците, отдаващи имоти на биотехнологични, фармацевтични и други компании от сферата на естествените науки, пише Wall Street Journal.

Собствениците на подобни имоти вече правеха бизнес с компании, работещи по здравни проблеми като диабет и рак. Сега те регистрират силно търсене от компании, търсещи лечение на COVID-19. И докато политиките за работа от вкъщи ограничават търсенето на офис площи, работата в лабораторни условия не може лесно да бъде пресъздадена от разстояние.

„Една от разрушителните сили за офис площите беше, че всички се прибрахме у дома и разбрахме как да използваме Zoom“, коментира Стивън Бинсуангер, директор на отдела за инвестиции в недвижими имоти в банковата компания Eastdil Secured. „Но никой няма създадена лаборатория в дома си“, допълва той.

Милиарди долара се насочват към сектора от правителства, дружества за рисков капитал и други частни източници. Alexandria Real Estate Equities, най-големият тръст за инвестиции в недвижими имоти в сферата на естествените науки в САЩ, набра миналата седмица 1,1 млрд. долара чрез ново предлагане на акции. Те бяха предложени с отстъпка от едва 2,6% под съществуващата цена на акция. При предишни вторични предлагания книжата на Alexandria вървяха с отстъпки от порядъка на 3% до 8%, казва Джоел Маркус, основател и изпълнителен председател на компанията.
„Това беше най-голямото предлагане на акции в историята на компанията и най-добрата цена през последните десет години“, допълва той.

Още по темата
Други големи имотни компании с бизнес в областта на науките за живота добавят нови площи. BioMed Realty, която беше придобита от Blackstone Group в сделка за близо 9 млрд. долара през 2016 г., продължава със строителството, което ще добави още 232 хил. кв. м към съществуващия й портфейл от малко над 1 млн. кв. м на пазари като Бостън, Сан Диего и Сиатъл.

През април базираната в Торонто компания Brookfield Asset Management финализира придобиването на 50%-ен дял в Harwell Campus, комплекс за естествени науки на площ от около 2800 декара близо до Оксфордския университет, на стойност над 200 млн. паунда (251 млн. долара). Сега собствениците проучват различни възможности за разширяване, включително добавянето на болница в кампуса за стимулирането на изследванията.

След връхлитането на пандемията Brookfield възприема умерен подход към строителството на други видове бизнес имоти, казва Закари Воган, ръководител на имотния бизнес в Европа на компанията. „Но ще продължим бизнеса с имоти, свързани с естествените науки, защото има търсене и то само ще расте“, допълва той.

Едно от най-големите притеснения в индустрията е възможността предприемачи и инвеститори да създадат твърде голямо предлагане.

„Това е институционалният фокус на деня“, казва Джейсън Кауфман, старши вицепрезидент в компанията Silverstein Properties, която планира да разшири към други градове бизнеса си в сферата на естествените науки, който създаде в Ню Йорк.

Предприемачи предупреждават, че има високи разходи и скрити усложнения в строителството на площи за научни и медицински изследвания. Сградите се нуждаят от усъвършенствана вентилация, газопреносни и водопреносни системи.

Въпреки това не е трудно да се види привлекателността на имотите в областта на естествените науки, особено в сравнение с представянето след COVID-19 на други видове бизнес имоти. Макар че наемните пазари на офис площи са замрели в повечето градове, Alexandria съобщава, че е наела над 92 хил. кв. м  със средно увеличение на наема от 37%.

Още по темата

Докато много хотели все още не са отворили врати, а някои собственици на търговски площи съобщават, че 50% от наемателите им са пропуснали някои плащания на наеми, собственици като Alexandria, Brookfield и Blackstone казват, че почти всичките им наематели в областта на естествените науки са точни.

В някои градове без големи хъбове за естествени науки предприемачите опитват да променят това. В Чикаго дружество начело с Trammell Crow финализира през юни придобиването на терен за строителството на 16-етажен център в областта на естествените науки на стойност 250 млн. долара, наречен Fulton Labs. Строителството вече е започнало.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Растящите жилищни цени в Канада създават страх за криза на разходите за живот