Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвеститори в имоти се възползват от жилищната лотария в Китай

Но купувачи с ниски доходи имат малък шанс да спечелят от жилищна лотария спрямо заможни инвеститори, които правят всичко, за да спечелят

Инвеститори в имоти се възползват от жилищната лотария в Китай

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Дейв Джан не очаквал да удари джакпота, когато навлязъл в жилищната лотария, за да купи нов двустаен апартамент в източния китайски град Нандзин, пише Financial Times.

Но той спечелил теглене, което привлякло 10 хил. купувачи за 150 апартамента в жилищен комплекс в центъра на града, където цената на квадратен метър е 31 хил. юана (4400 долара), около три четвърти от цената на съществуващо жилище в същия квартал.

„Никой не можеше да си позволи за пропусне тази благоприятна възможност, когато ценовата разлика между ново и съществуващо жилище е толкова голяма“, казва Джан, който вече притежава три апартамента в града. Той взел на заем 100 хил. юана от приятели и продал акциите си на загуба от 12%, за да направи първоначална вноска за новото жилище, която била дължима в рамките на три дни.

Джан е един от десетте хиляди инвеститори, възползващи се от политиката на Китай да наложи контрол върху цените – мярка, инициирана от Си Дзинпин, след като стана президент през 2012 г., и използването на лотарии за продажба на нови жилища. Мнозина също така се възползват от бума на кредитирането след коронавируса, когато местните банки засилиха отпускането на заеми, за да стимулират растежа.

Още по темата
Но хора като Джан не бяха целта на тези политики, които трябваше да помогнат на купувачи с ниски доходи. Вместо това те стават жертви и пораждат съмнения доколко ефективни са мерките.

Политиката „не успя да помогне на населението, за което беше предназначена“, коментира Джао Уънджъ, икономист от Credit Suisse.

Над 40 града се придържат към таван на цените на новите жилища, откакто Си разкритикува имотните спекулации в края на 2016 г., сочат публични документи. Макар че местните власти държат цените на новите жилища под контрол, стойността на съществуващите жилища е нараснала с 40%.

Официални данни сочат, че близо две трети от новите жилища в крайбрежния хъб Ханджоу са били продадени чрез лотария през второто тримесечие на тази година, като купувачите имат 26% шанс да спечелят. В Нандзин над три четвърти от новите апартаменти са използвали лотария през същия период.

Продажбите растат, като новите апартаменти се превръщат в една от най-горещите инвестиции в страната, а търсенето изпреварва предлагането. Продажбите са скочили с 9% през май след срива с 19 на сто през първите четири месеца на тази година, когато по-голямата част от страната беше под блокада заради коронавируса.

Но купувачи с ниски доходи имат малък шанс да спечелят от жилищна лотария спрямо заможни инвеститори, които правят всичко – наемат екип от купувачи на билети или плащат на предприемачите такса от 200 хил. юана, за да „пият чай“, която увеличава шансовете им. Това принуждава мнозина да се насочват към по-стари апартаменти, които са по-скъпи, но в по-големи наличности.

В югозападния град Чънду Ли Йен, който е мениджър по човешки ресурси, купил миналия месец едностаен 10-годишен апартамент, след като опитвал девет пъти да спечели от жилищна лотария.

„Китайската имотна политика ми дава два варианта – да купя непопулярно ново жилище, което не изисква късмет, или стар апартамент на надута цена“, казва Ли, който печели 5000 юана на месец, ниска заплата по местните стандарти.
Брокери на недвижими имоти в редица градове казват, че растящият брой клиенти купуват жилища предимно с инвестиционна цел, а не за основно жилище.

„Няма разлика между това да спечелиш лотариен билет за 1 млн. юана и правото да купиш нов апартамент за 4 млн. юана, който струва с 20% по-малко от пазарната цена“, казва Уан И, собственик на имотна агенция в Ханджоу.

Анализатори твърдят, че провалът на политиката се дължи и на липсата на земя, което затруднява поддържането на контрола върху цените. Местните власти са склонни да манипулират предлагането, за да извлекат най-голямата печалба от продажбите, които са голям източник на фискални приходи. Годишните продажби на земя в сто големи града, измерени по площ, са намалели с близо четвърт през последните десет години въпреки растящия брой трансакции.

„Няма как да се намалят цените на жилищата, когато търсенето е стабилно, а предлагането е малко. Това нарушава пазарните принципи“, коментира Джао.

Но в Нандзин Джан е доволен от инвестицията си, след като брокери вече попитали дали смята да продаде новия си дом на цена с 10% нагоре.

„Толкова много хора се интересуват от апартамент, няма начин да загуби стойност“, убеден е той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-голямата хотелска верига в света обяви по-голяма от очакванията загуба