Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Испания нареди на големи собственици на имоти да намалят наемите

Правителството обяви и план да позволи на собственици на жилища с пострадали финанси заради коронавируса да забавят плащания по ипотечни кредити

Испания нареди на големи собственици на имоти да намалят наемите

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испания забрани изгонването на хора от дома им под наем и нареди на големите собственици да намалят наемите за хора, засегнати от пандемията от коронавирус. Това е поредната мярка за предотвратяване на излизането от релси на четвъртата по големина икономика в Европейския съюз заради пандемията, предава Bloomberg.

Кабинетът прие указ, според който големите собственици на имоти трябва да намалят наемите с 50% или да се съгласят на преструктуриране на плащанията за три години, за да помогнат на хората, чиито финанси са били засегнати от вируса, заяви вицепремиерът Пабло Иглесиас. Приходите от наеми на малките собственици ще бъдат гарантирани.

Още по темата
През миналата седмица починалите от новия коронавирус бързо нараснаха в Испания и сега страната изостава само от Италия по брой починали в света. Заради растящата смъртност броят на пациентите надвишава леглата в болниците и това накара правителството да обяви серия от мерки за защита на силно зависимата от услугите икономика от още щети.

Blackstone Group и Cerberus Capital Management са сред най-големите институционални инвеститори на испанския жилищен пазар. Тези инвеститори отдавна са критикувани от Иглесиас и други членове на партията му, „Подемос“.

Blackstone е инвестирала около 20 млрд. евро (22 млрд. долара) в Испания от 2013 г. насам. Около една трета от тях са били насочени в жилища  под наем или инвестиции в ипотечни кредити.

Cerberus е инвестирала 10 млрд. евро само през 2018 г., след като придоби портфейл от лоши ипотечни кредити от Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Фондът не е разкрил общата инвестиция, която е направил в Испания.

„На всички е ясно, че малък собственик на имоти не е като фонд за рисков капитал или голям собственик. Указът гарантира, че малките собственици ще получат целия наем за имотите си, а големите собственици и инвестиционни фондове ще поемат, както е нормално, част от въздействието на мярката, като въведат намаления или преструктурирания за наемателите си“, заяви Иглесиас.

Правителството вече обяви план да позволи на собственици на жилища, чиито лични финанси са били засегнати от мерките за овладяване на COVID-19, да отложат плащания по ипотечни кредити.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
Стоян Петров до: фиг.1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Що ставате комунисти бе?" питаме, защото испанското правителство намаля наемите само на големите собственици, които са чужди фондове. Испанските като "малки" собственици и още повече гласоподаватели, не закача. Ако имаш наематели, естествено че ще се опиташ да ги задържиш. В случай че напуснат и останеш 2-3 месеца без наем, загубите ще са много по-големи отколкото ако намалиш временно или отсрочиш наема. Сметката е бакалска, но това не ми пречи да те поздравя че постъпваш праведно.
0
 
3
 
2
фиг.1 до: national power
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Аз сам предложих на наемателите намаляване или отсрочване на плащанията и в крайна сметка намерихме решение, което да задоволява и двете страни. Смятам, че в ситуации като тази на първо мято е солидарността, а принципите са след това. По-трудно бих разбрал позицията на хора, които винаги са ненавиждали капитализма, а когато започне да действа според техните разбирания, веднага почват: "Що ставате комунисти, бе?"
0
 
6
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ха ха ха значи когато пече слънце и има кво да е крадне сме демократи ама като завали сняг ставаме комунисти.Ха ха ха

Още от По света
Офис пазарите в Азия: От наемни договори към членска такса