IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата изместват офисите в Дубай

Из цял Дубай строителни фирми рестартират проекти, замразени след имотния срив в емирството през 2008 г.

16:52 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дубай е най-бързо развиващият се жилищен пазар в света. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Дубай е най-бързо развиващият се жилищен пазар в света. Снимка: Getty Images News

Когато проектират квартала Business Bay в Дубай при пика на последния имотен бум, създателите вярват, че той ще се превърне в най-големия бизнес и офис комплекс в Близкия изток, пише Wall Street Journal.

В наши дни обаче е видно, че в района има много повече живеещи, отколкото работещи - пълно е с бавачки, които бутат детски колички и деца, които играят по площадките.

Из цял Дубай строителни фирми рестартират проекти, замразени след имотния срив в емирството през 2008 г. Но с активизирането пейзажът все по-малко прилича на плановете отпреди кризата. Жилищните проекти напредват, което е отражение на силното търсене на апартаменти за покупка и под наем на фона на икономиката, задвижвана от търговията, туризма и икономиката. В същото време офис пазарът изглежда е в летаргия. Около половината от офис площите в града са празни, твърдят брокери. 

Резултатът е, че строителите в Business Bay и други райони все по-често се преориентират към жилищния сектор. Например Damac Properties е превърнала пет офис проекта в Business Day в хотелски апартаменти.

Към края на септември 2013 г. Дубай е бил най-бързо развиващият се жилищен пазар в света, според глобалния индекс на Knight Frank, като цените са се покачили средно с 28,5%. Някои анализатори започват да се питат дали този растеж е устойчив и предупреждават за опасност от още един балон, ако цените продължат да вървят нагоре.

Но за момента Business Bay печели от тенденцията. Търсенето на апартаменти е силно, защото цените и наемите са по-ниски от тези в центъра, разположен на около миля разстояние.

Наемите на двустаен апартамент в центъра на Дубай през третото тримесечие на миналата година са били между 41 000 и 46 000 долара, докато в Business Day те се движат между 27 000 и 34 000 долара, според CBRE. Цените на апартаментите пък са около 3600 долара/кв. м или средно с 25% под тези в центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още