IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай подготвя регулации за сделките с имоти "на зелено"

Регулаторните органи се опитват да избегнат повторно спукване на балона на пазара на жилища

12:42 | 09.01.14 г.
<p>
	Пазарът на имоти в Дубай набра скорост след срива през 2008 г. и последвалата дългова криза в строителния сектор.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на имоти в Дубай набра скорост след срива през 2008 г. и последвалата дългова криза в строителния сектор. Снимка: Ройтерс

Дубай планира нови правила за овладяване на спекулациите на пазара на имоти, продавани още преди да са построени, предаде Bloomberg. Новите мерки се въвеждат заради повишението на цените през миналата година, което достигна 30%.

Властите имат намерение да извършат преглед на сделките „на зелено“ през първото тримесечие, като новите регулации може да бъдат въведени през второто или третото тримесечие. Според прогнозите на властите тази година жилищата може да поскъпнат с 35-40%.

На фона на съживяването на икономиката и пазара на имоти в Дубай регулаторните органи и бизнесът се опитват да избегнат повторение на балона, който се спука през 2008 г. и причини спад на цените на имотите с до 65%. Купуването и продаването "на зелено" с цел бърза печалба се смятат за една от основните причини за срива.

Този вид сделки се завърнаха миналата година, след като почти изчезнаха след кризата на пазара. Те помагат на строителите да финансират проектите си, но в същото време предизвикват опасения, че спекулациите се завръщат.

Emaar Properties, най-голямата строителна фирма в Дубай, например забрани препродажбата на незавършени имоти преди изплащането на 40% от общата стойност на жилищата. Целта на мярката бе да се минимизира ефектът от спекулативните дейности.

В Дубай купувачите обикновено внасят депозит от около 10% при покупката на жилища "на зелено" и правят допълнителни вноски с напредването на строителните дейности, като окончателната сума се дължи при предаването на имота. В разгара на имотния балон договорите често сменяха собствениците си още преди строителството изобщо да е започнало.

Властите планират и мерки за ограничаване на повишението на наемите при смяна на наемателите. Въпреки че в момента има действащи ограничения за вдигането на наемите за съществуващи наематели, за новите наематели подобни мерки няма.

Миналата година регулаторните органи въведоха мерки за охлаждане на пазара, след като цените на жилищата отчетоха най-бързото темпо на увеличение в света през второто тримесечие. Беше повишена таксата, която се плаща при сключването на сделките, от 2 на 4%, а централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) въведе ограничения за стойността на ипотеките, предлагани на чуждестранни купувачи. Между 35 и 40% от всички продажби на имоти в емирството са с ипотека.

Беше създаден и център за уреждане на наемателски спорове, който предстои да удвои капацитета си. Наемите на апартаментите среден клас с две спални миналата година са нараснали с 38% през 2013 г. спрямо ръст от 10% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още