IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ наложи таван на ипотеките

За чужденците максималният размер на ипотеката не може да надвишава 75% от стойността на първо жилище до 1,36 млн. долара, а за местни - 80%

09:13 | 30.10.13 г.
ОАЕ наложи таван на ипотеките

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) наложи таван на размера на ипотеките, които банките в страната могат да предлагат, в опит да избегне повторение на балона в сектора на имотите, причинил срива на цените през 2008 г., съобщи Bloomberg.

Чужденците могат да теглят ипотеки, които не надвишават 75% от стойността на първо жилище, струващо не повече от 1,36 млн. долара. За местните граждани таванът е 80%.

За жилища, струващи над 1,36 млн. долара, ограниченията са сътоветно 65% и 70%.

За втори жилища и инвестиционни имоти максималната стойност на ипотеката е 60% от стойността на имота, независимо от цената.

Купувачите на имоти на зелено могат да теглят ипотеки за до 50% от стойността им. Този вид продажби се смятат за една от основните причини за имотния балон в близкото минало.

През второто тримесечие цените на жилищата в Дубай отчетоха най-ускореното темпо на повишение в целия свят, предизвиквайки опасения, че може би на пазара на имоти отново се надува балон. Това накара местните власти да удвоят таксите за сделки с имоти, за да ограничат спекулациите на пазара.

През 2008 г. Дубай преживя един от най-тежките сривове в сектора на имотите в света, след като пазарът бе наводнен от спекуланти, а банките бяха натоварени с множество проблемни кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още