IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай работи по нови правила за предотвратяване на жилищен балон

Ако цените продължат да нарастват, подходяща стъпка би било въвеждането на такси върху дейността на пазара на недвижимите имоти, смятат от МВФ

15:04 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дубай работи по нови правила за предотвратяване на жилищен балон

Правителството на Дубай работи по нови правила, целящи да защитят местния пазар на недвижими имоти и да предотвратят евентуалното прекомерно повишение на цените, което би могло да доведе до срив, пише Reuters.

Спукването на балона в имотния сектор през 2009-2010 г. накара цените да се сринат с над 50%. Пазарът се възтановява силно от началото на тази година, като цените на апартаментите вече са с 20% над нивата от миналата година. В тази ситуация МВФ вече предупреди за опасност от още един балон в сектора.

"Не ние създадохме балона, това беше една глобална криза. Предизвикателството в имотния сектор вече свърши", заяви шейх Ахмед бин Саед ал-Мактум, президент на Върховния финансов комитет на Дубай. В същото време той допълни: "Работим по собствени регулации. Понякога не смятам, че високите цени на имотите са нещо добро. Не искаме Дубай да се превърне в скъп град". Шейх Ахмед не разкри подробности за предложените регулации.

Миналата година централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се опита да въведе ограничения за ипотечното жилищно финансиране в опит да предотврати още един балон, но се отказа от тях след лобиране от страна на търговските банки, които се оплакаха, че бизнесът им ще пострада.

В момента централната банка преговаря с банките по ревизирани ограничения, които се очаква да бъдат обявени до края на тази година. МВФ обаче заяви, че тъй като по-голямата част от покупките в ОАЕ се извършват в брой, а не с ипотеки, ипотечните правила ще трябва да бъдат съпроводени и с други мерки.

Ако цените продължат да нарастват, подходяща стъпка би било въвеждането на такси върху дейността на пазара на недвижимите имоти, заяви шефът на мисията на МВФ в ОАЕ Харалд Фингър.

Бизнес успехът на Дубай обаче до голяма степен се дължи на ниските данъци, така че не е ясно дали емирството би било склонно да възприеме подобна стъпка - особено ако останалата част от ОАЕ не предприеме подобни политики, отбелязва Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още