Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищните цени в Близкия изток може би са достигнали дъното

Трансакциите през първата половина на 2021 г. в Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ достигнат 64,9 млрд. долара

Жилищните цени в Близкия изток може би са достигнали дъното

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата в шестте страни от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив (Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ) може да са достигнали дъното, като общата стойност на трансакциите за годината е напът да надхвърли нивата за 2019 г., посочва кувейтската компания Kamco Investment, цитирана от Bloomberg. 

Още по темата

„Недвижимите имоти в Дубай отчитат опортюнистични покупки от инвеститори, особено при луксозните апартаменти и вили“, изтъкват от Kamco. "Цените на недвижимите имоти в Саудитска Арабия се възстановяват, водени от държавната подкрепа под формата на ипотечно финансиране и жилищни инициативи", добавят от компанията.

Трансакциите в шестте страни през първата половина на 2021 г. достигнат 64,9 млрд. долара в сравнение с 90,5 млрд. долара през 2020 г. и 96,5 млрд. долара през 2019 г., посочва Kamco.

По-високата средна стойност на трансакциите през първите шест месеца на годината в сравнение с нивата преди пандемията през първата половина на 2019 г. очертава „инвестиционния апетит за недвижими имоти на атрактивни цени“, добавят от компанията.

Пазарът на жилищни имоти продължава да се разраства, като цените се покачват с най-бързите си темпове от 2006 г., според изчисления на Knight Frank, а годишните ръстове достигат двуцифрени стойности.

По-рано тази година HSBC Holdings Plc. заяви, че нарастващото търсене на по-големи жилища по време на пандемията от коронавирус допълнително ще засили пазара на имоти в Дубай, повтаряйки казаното от анализаторите от Morgan Stanley, които очакват подемът на пазара да продължи още „няколко години“.

Kamco предупреждава, че потенциалът за повишаване на лихвите в средносрочен план може да помрачи настроенията. Междувременно наемите продължават да намаляват на годишна база през първата половина на 2021 г. на повечето пазари, с изключение на Рияд. Бахрейн и Джеда станаха свидетели на най-големите спадове в това отношение.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китай се подготвя за гибелта на Evergrande