IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще прекрати практиката да се плаща първоначална вноска за имот с кредит

Властите в Пекин се опитват да овладеят финансовите рискове

16:45 | 07.03.16 г.
Китай ще прекрати практиката да се плаща първоначална вноска за имот с кредит

Китайските регулатори планират да прекратят практиката купувачите на жилища да си осигуряват парите, необходими за първоначална вноска, с кредит, съобщава Bloomberg.

Властите се опитват да затегнат правилата, за да се избегнат финансовите рискове на пазара на имоти, посочва информационната агенция.

Предвижда се да се забрани на кредиторите – включително строителни компании, жилищни агенции, малки кредитни компании и различни кредитни мрежи, да предлагат заеми за покриване на необходимата първоначална вноска, разкриват запознати с плановете на Пекин източници, пожелали анонимност.

Финансовите регулатори в Китай ще изискват от банките да отхвърлят всички молби за кредит, ако кредитополучателите платят първоначалната вноска за жилището с друг заем, независимо от каква институция е взет.

Планира се и затягане на стрес тестовете на кредитополучателите. Финансовите регулатори обаче не дават повече детайли за проверките.

Китай се опитва да овладее финансовите рискове на фона на силния ръст на цените на жилищата в най-големите градове. Според източник от местната администрация на Шанхай пазарът на имоти в града вече „прегрява“ и има нужда от много по-стриктен контрол, особено след последните ръстове на цените на имотите.

Информационната агенция припомня, че от ноември 2014 г. властите в Пекин започнаха да премахват някои ограничения пред купувачите на имоти с цел да намалят запасите от новопостроени, непродадени жилища в градовете.

Правителството на страната намали на няколко пъти изискванията за минималните резрви на банките, а миналия месец – и изискванията за минималната изискуема първоначална вноска и за първо, и за второ жилище.

Мерките обаче доведоха до силен ръст на кредитирането за домакинствата с цел покупка на имот, като някои от купувачите задлъжняват сериозно, защото прибягват до скъпи кредити и за първоначалната вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още