Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Кой е най-бързо растящият жилищен пазар в света

Ако България беше включена в класацията на онлайн изданието Global Property Guide, щеше да заеме пето място по ръст на цените на жилищата

Кой е най-бързо растящият жилищен пазар в света

Жилищни сгради във Валета, Малта. Снимка: Архив Ройтерс

Малта е била най-силният жилищен пазар в света през третото тримесечие на 2018 г. Страната оглавява класацията на онлайн изданието Global Property Guide с ръст на цените на жилищата от 12,86% на годишна основа и 0,9% спрямо предходното тримесечие.

След нея се нареждат Хонконг с годишен ръст от 11,11%, Холандия с 8,45%, Сингапур със 7,93% и Ирландия със 7,21%. В десетката попадат още Филипините с ръст на цените на жилищата от 5,75%, Макао с 5,49%, Германия с 5,15%, Тайланд с 5,13% и Мексико с 4,75%. България не е включена в класацията на Global Property Guide, но щеше да попадне на пето място с ръст на цените на жилищата от 7,5% през второто тримесечие по данни на Евростат.

Още по темата
Европейската статистическа служба ще публикува данните си за третото тримесечие през януари догодина.
Най-голям спад на цените на жилищата между юни и септември е регистриран в Египет (-20.91%), Турция (-11.27%), Дубай, ОАЕ (-8.73%), Киев, Украйна (-6.27%) и Шанхай, Китай (-4.49%).

Само 19 от жилищните пазари в света, за които са налични данни, са отбелязали по-силна инерция нагоре в годината до третото тримесечие на 2018 г., а 26 пазара са показали по-слаба инерция, сочат данните на Global Property Guide. Инерцията е мярка за „промяна в промяната“ или най-просто казано тя се увеличава, ако имотният пазар расте по-бързо тази година, отколкото миналата година (или намалява по-малко). Инерцията е отслабнала на малко над половината от жилищните пазари, включени в изследването.

Цените на жилищата са нараснали на 14 от 24-те пазара в Европа, които попадат в класацията на Global Property Guide. Малта е най-силният жилищен пазар на Стария континент, следвана от Холандия и Ирландия. Сред останалите силни жилищни пазари в Европа попадат Германия с годишен ръст на цените от 5,15%, Португалия (4,7%), Атина, Гърция (2,71%), Испания (2,39%), Исландия (2,2%) и Джърси (2,09%).

Минимален годишен ръст на цените на жилищата е отбелязан също в Рига, Латвия (1,64%), Словакия (1,23%), Литва(0,71%), Македония (0,37%) и Русия (0,18%).

През третото тримесечие Турция е била най-слабият жилищен пазар на Стария континент на фона на слабата национална валута, рекордната инфлация и политическия конфликт със САЩ. Цените на жилищата в страната са отбелязали годишен спад от 11,27% спрямо понижение от едва 0,03% през същия период на миналата година. На тримесечна основа цените на жилищата са намалели с 6,64%.

Сред най-слабите жилищни пазари на Стария континент попадат още Украйна с годишен спад на цените на жилищата от 6,27%, Швеция със спад от 3,46%, Швейцария с 2,61%, Черна гора с 1,21%, Естония с 0,77%, Великобритания с 0,49%, Финландия с 0,35%, Норвегия с 0,32% и Румъния с 0,13%.

Два от петте най-силни жилищни пазара в света се намират в Азиатско-тихоокеанския регион – Хонконг и Сингапур, а Филипините, които заемат шесто място в глобалната класация, навлязоха в седмата си поредна година на бум на цените на жилищата на фона на силния икономически растеж.

Сред другите силни жилищни пазари в Азия са Макао с годишен ръст на цените на жилищата от 5,49%, Тайланд с 5,13% и Нова Зеландия с 3,93%. Минимален ръст на цените е регистриран също в Токио, Япония (0,22%) и Индонезия (0,08%).

В същото време китайският жилищен пазар се охлажда бързо, тъй като новите регулации и парични политики оказват въздействие върху предприемачите и спекулативните купувачи. В Шанхай индексът на цените на жилищата на вторичен пазар е намалял с 4,49% на годишна основа през третото тримесечие спрямо спада от едва 0,31% на годишна основа предходната година.

Южна Корея и Тайван също отбелязват спад от съответно с 0,72% и 0,15% в годината до третото тримесечие на 2018 г.

В САЩ цените на жилищата продължават да растат макар и по-бавно. През третото тримесечие те са се повишили с 3,16% на годишна основа, което е най-бавният растеж в последните четири години. На тримесечна основа цените на жилищата са нараснали само с 0,53%.

В Канада продължилият почти десет години бум на жилищния пазар вече приключи, като цените на жилищата в 11-те най-големи града в страната са намалели с 0,08% на годишна основа спрямо силния ръст от 9,46% през същия период на миналата година. Канадската асоциация на недвижимите имоти очаква продажбите на жилища да намалеят с 9,8% тази година на фона на въвеждането на нови мерки за охлаждане на пазара и повишаването на лихвите по ипотечните кредити.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
За много заможни бразилци Португалия е новият Маями