IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за контрол на наемите в Германия - разменна монета за бъдещата коалиция

Въвеждането на таван би могло да влоши дисбаланса между предлагането и търсенето и да ограничи новото строителство, предупреждават експерти

10:21 | 23.10.13 г.
Мерките за контрол на наемите в Германия - разменна монета за бъдещата коалиция

Рязкото увеличение на наемите в германските градове не представлява риск за икономиката като цяло, а въвеждането на мерки за контрол на нивата им само би влошило проблема, според експерти, цитирани от Ройтерс.

Те изразиха мнението си преди предстоящите преговори за съставяне на коалиция между Консервативната партия на Ангела Меркел и социал-демократите.

И двете партии обещаха в предизборните си кампании неотдавна да въведат таван на наемите, за да се забави бързото им темпо на нарастване в градове като Берлин, Хамбург, Мюнхен и Франкфурт.

По-рано тази седмица социалдемократите отидоха още по-далеч, като включиха мерките за контрол на наемните нива като едно от 10-те си условия за сформирането на широка коалиция.

Ново проучване на германския пазар на имоти, осъществено от института IW в Кьолн, предупреждава обаче, че подобен таван би могъл да влоши дисбаланса между предлагането и търсенето, като ограничи апетита на инвеститорите и забави строителството на нови жилищни сгради.

"Международният опит показва, че оттеглянето на инвеститорите от пазара на апартаменти под наем може да има отрицателни последици за наемателите", отбелязват от института.

Подобно послание отправи и германската централна банка, която в отделен доклад заяви, че жилищата в някои градове действително са надценени, но предупреди да не се правят опити за ограничаването им с мерки за контрол на наемите.

"При строителството на многофамилни жилища може да се очаква здрав растеж, само ако инвеститорите продължават да виждат достатъчен потенциал за доходност на пазара на имоти за отдаване под наем", посочва се в документа.

Bundesbank допълва, че е "много малко вероятно наемите в Германия да породят макроикономичеки рискове или заплахи за финансовата стабилност".

Андреас Матнер, президент на асоциацията за имоти ZIA, също отхвърля идеята, че в Германия може би се заражда спекулативен балон на цените, като е на мнение, че за бума допринасят икономически фактори като нарастващата имиграция.

"Ръстът на цените се превръща в балон, когато не е отражение на предлагането и търсенето. В Германия това не е случаят", твърди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още