IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предложи да се въведат мерки за контрол на наемите в Германия

Канцлерът буквално открадна една от идеите на конкурента й Пеер Щайнбрюк, за да спечели повече гласове на изборите

10:17 | 11.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Меркел предложи да се въведат мерки за контрол на наемите в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел открадна една от идеите от предизборната платформа на опозицията и предложи да се въведат мерки за контрол на наемите, предаде Ройтерс.

Засега предварителните резултати от проучванията на общественото мнение сочат, че Меркел води преди изборите в Германия, които ще се състоят на 22 септември. Опасенията обаче, че лявоцентристката коалиция ще спечели допълнителни гласове и ще може да сформира правителство без участието на християндемократите принуди Меркел да навлезе в непознати територии.

Още миналата седмица тя предприе учудваща и необичайна стъпка – обяви, че подкрепя идеята за въвеждане на мерки за контрол на наемите, тъй като повечето гласоподаватели в Германия са наематели. Така обаче Меркел рискува да загуби гласовете на собствениците на апартаменти и строителните компании, предупреди пробизнес ориентираното звено на партията й.

“Да, решихме да включим това в нашата програма. И да, това беше идея на социалдемократите”, коментира германският канцлер.

Наемите на жилищата в Германия, особено във водещите градски райони на страната, нарастват рядко през последните години и много хора, които винаги са живели в тези райони, се затрудняват с покриването на разходите. В Берлин например от 2007 г. насам наемите са се увеличили с 40 на сто, отчитат от независимия мозъчен тръст DIW.

Наемните нива в Германия се следят внимателно като барометър на инфлацията в страната, където по-голямата част от населението са наематели и която се гордее със сравнително ниските разходи за наеми в комбинация с щедрата държавна пенсионна система. Милиони германци живеят в държавни жилища и плащат скромни наеми. Това в продължение на години поддържаше на изключително ниско ниво делът на населението със собствени жилища.

Около 46 на сто от германците притежават собствено жилище, като в Европа страната е изпреварена единствено от Швейцария, където собствено жилище притежават малко под 40 на сто от населението. За сравнение, в Словакия например в собствено жилище живеят над 93 на сто от население, а делът на собствениците в България и Румъния надвишава 96 на сто, което е най-високото ниво в Европа.

Основният конкурент на Меркел – Пеер Щайнбрюк, се опита отдавна да превърне по-скоро локалния проблем с наемните равнища във “въдица” за гласоподаватели. След като сегашният канцлер се обърна на 180 градуса и подкрепи идеята за мерки за контрол на наемите, той коментира: “Тя най-накрая осъзна, че социалдемократическата партия взе присърце един важен проблем”.

Компаниите за недвижими имоти обаче предупреждават, че въвеждането на мерки за контрол на наемите ще доведе до спад на инвестициите. Това на свой ред ще изостри сериозно проблема с недостига на жилища в някои райони на Германия.

“Политическите сили могат да повлияят върху запасите на пазара, както и новото строителство, и би трябвало да стоят далеч от установяването на наемните равнища”, коментира Томас Зиньокер, главен изпълнителен директор на Gagfah.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още