Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Монако е най-скъпият пазар за луксозни жилища в света

Средната продажна цена на имотите в княжеството е достигнала 5,2 млн. евро, сочат данни на консултантска компания

Монако е най-скъпият пазар за луксозни жилища в света

Снимка: Архив Ройтерс

Монако остава най-скъпият пазар за луксозни жилища в света със средна цена на квадратен метър от 48 800 евро, показва изследване на консултантската компания Savills.

През 2018 г. продадените жилищни имоти в княжеството са били на стойност малко над 2,7 млрд. евро, което е повишение с 31%, а средната продажна цена е достигнала 5,2 млн. евро. Средната цена на квадратен метър в Монако е нараснала с 18% миналата година в момент, когато ръстът на цените на много жилищни пазари в света се забави или дори се стигна до спад, отбелязва консултантската компания. Средната цена на луксозните имоти в княжеството сега е с 237% по-висока от тази в Париж, със 194% по-висока от цените в Лондон и с 10% по-висока от Хонконг.

Обемът от трансакции е нараснал с 15% през 2018 г. спрямо предходната година, като продажбите на новопостроени жилища са се увеличили с 44% до 72 броя, което е рекорд за Монако. Те обаче са съставлявали само 14% от общите продажби, като препродажбите на имоти продължават да доминират на пазара.

Значителен ръст е отбелязан и при трансакциите над 5 млн. евро. През 2018 г. са били регистрирани 142 трансакции в този ценови сегмент, което е ръст с 42% спрямо 2017 г. и близо два пъти повече спрямо пет години по-рано. Продажбите на четиристайни и по-големи жилища са се повишили с 59%, стимулирани от търсенето от семейства, които се местят да живеят в Монако. В същото време продажбите на студиа са намалели с близо една четвърт.

Въпреки че заема по-малка площ от тази на Сентрал парк в Ню Йорк, Монако има 38 хил. жители от 139 различни страни. През миналата година значително е нараснало търсенето на имоти от британци, граждани на страни от Близкия изток, Турция и Гърция, отбелязва Savills.

Още по темата

Монако е също така най-скъпият пазар за наем на луксозни жилища със средна наемна цена от 1200 евро на кв. м. Притежаването или наемането на имот в Монако е едно от условията за получаване на местожителство и много хора първо вземат жилище под наем, за да пробват начина на живот в княжеството, преди да поемат по-дългосрочен ангажимент.

Savills очаква силното търсене на имоти в Монако да продължи, тъй като страната има безупречна репутация сред най-заможните хора в света. Компанията обаче отбелязва огромния дисбаланс между търсенето и предлагането, който ще продължи да подлага цените на натиск към повишаване. Тя обаче не очаква цените да нараснат със същия темп като през 2018 г., тъй като в световен мащаб купувачите стават по-чувствителни към цените на имотите.

В десетката на най-скъпите градове за закупуване на луксозно жилище попадат още Хонконг, Токио, Ню Йорк, Лондон, Шанхай, Сидни, Сан Франциско, Сингапур и Париж.

Сред пазарите с най-скъпи луксозни жилища под наем след Монако се нареждат Ню Йорк, Хонконг, Токио, Москва, Лондон, Париж, Сидни, Сан Франциско и Сингапур.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Испания е новото бойно поле за достъпните жилища по света