Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Над една трета от инвеститорите в Европа планират да придобият още хотели

Барселона е най-привлекателният град на Стария континент за инвеститорите в хотелския сегмент

Над една трета от инвеститорите в Европа планират да придобият още хотели

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Над една трета от инвеститорите в имоти смятат да купуват още  хотели в Европа, сочи изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирано от онлайн изданието Property-Magazine.EU.

Въпреки сътресенията в сектора на пътуванията и туризма заради пандемията само 21% от инвеститорите смятат да намалят дейността си по придобиване на хотели и замразяват плановете си.

Резултатите са част от по-голямо проучване сред над 50 високопоставени представители на големи компании за частни капиталови инвестиции, фондове, тръстове за инвестиции в недвижими имоти и други институционални инвеститори, които са активни на хотелския пазар в Европа. Участвалите в допитването компании са инвестирали общо над 26 млрд. евро през последните пет години (2016-2020 г.), като са придобили 664 хотела със 127 642 стаи в тях и са съставлявали приблизително една четвърт от общия обем на сделките с хотели в Европа.

„Успешното разпространение на ваксините срещу COVID-19 наред с растящото доверие на потребителите съживяват търсенето на ваканции в чужбина и така подкрепят нагласите на инвеститорите“, коментира Боживой Вокшинек, ръководител на хотелските изследвания за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Cushman & Wakefield.

„Желанието за придобиване на още хотели показва, че инвеститорите гледат отвъд непосредствените последици от COVID-19 за сектора към етап, в който ограниченията за пътувания ще бъдат отменени, а хотелската, развлекателната и туристическата индустрия ще могат да отворят отново изцяло, признавайки, че те ще се окажат силно убежище срещу инфлация“, допълва той.

Още по темата
Пътуване по работа или за развлечение?

Курортните комплекси са най-популярният вид хотели сред инвеститорите. Въпреки сложното опериране и сезонността мнозинството от участниците в допиването (70%) ги смятат за по-привлекателни отпреди пандемията. Това вероятно се дължи на очакваното по-бързо възстановяване и дългосрочните перспективи за растеж на развлекателните пътувания.

Обслужваните апартаменти също стават по-привлекателен клас активи за инвеститорите според 60% от анкетираните, несъмнено заради устойчивостта им по време на пандемията, високата рентабилност, ниските разходи и гъвкавостта им за преминаване към средносрочно и дългосрочно отдаване под наем.

От друга страна хотелите, съсредоточени върху приемането на срещи, инициативи, конференции и събития (т. нар. MICE хотели), както и хотелите на летища, очаквано са намалили привлекателността си сред повечето инвеститори заради по-дълбоките последици от COVID-19, най-вече промените в работните практики и невъзможността за приемане на големи събития в краткосрочен план.

Поради това Cushman & Wakefield прогнозира връщане на бизнес пътуванията и събитията, тъй като липсата на лично взаимодействие заради работата от разстояние създава необходимост от структурирани срещи и присъствени събития в бъдеще. Някои инвеститори разбират това, като 21 на сто казват, че апетитът им към придобиване на MICE хотели не се е променил в резултат на COVID-19.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Какво следва, ако берлинчани гласуват за изземване на имоти от големи собственици?