IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от инвеститорите в Европа планират да придобият още хотели

Барселона е най-привлекателният град на Стария континент за инвеститорите в хотелския сегмент

15:04 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Локация, локация, локация

По отношение на географските локации Великобритания и Ирландия са водещият регион за инвеститорите, следван от Германия, Иберийския полуостров, Франция и Бенелюкс. На ниво градове Барселона привлича най-засилен интерес сред инвеститорите в хотели, следвана от Лондон, Париж, Амстердам и Мюнхен.

Всички те са основни пазари и са смятани за сигурна инвестиция благодарение на силното вътрешно търсене за тези локации и относителната стабилност на германската и британската икономика. Барселона е голям европейски пазар и се възползва от силното търсене на развлечения. Освен това към момента има мораториум върху строителството на хотели, който допринася за водещото място на испанския град в класацията.

Възстановяване на пазара

От гледна точка на вида пазар развлекателните дестинации като Барселона се очаква да се възстановят по-бързо. 85% от анкетираните очакват представянето им да се върне напълно на нивата от 2019 г. що се отнася до приходи от стая до 2023 г.

Според прогнозите те ще бъдат последвани от регионални градове с очаквано възстановяване между 2023 г. и 2024 г. от 77% от анкетираните. Големите градове, които често са по-зависими от международните пътувания, се очаква да се възстановяват с по-бавен темп. Но 75 на сто от участвалите в допитването инвеститори очакват възстановяване между 2023 и 2024 г., а 21 на сто смятат, че това ще се случи до 2025 г. Това е по-оптимистично очакване в сравнение с възстановяването от световната финансова криза през 2008-2009 г., приходите от стая на хотелите в големите европейски градове се нуждаеха от средно 5,6 години, за да се възстановят на нивата преди кризата.

Очаквания за умерени отстъпки

Освобождаването от хотели на намалени цени заради пандемията често е посочвано като причина инвеститорите в имоти да набират капитали за инвестиции в места за настаняване. Но допитването показва, че мнозинството от инвеститорите (59%) биха обмислили възможности само за умерена отстъпка от 15% надолу спрямо нивата от 2019 г. Само 12 на сто от инвеститорите са склонни на отстъпка от най-малко 25% от цената.

„Макар че все още има известно разминаване в очакванията на продавачи и купувачи, значително количество капитали са набрани за инвестиции в хотели и те трябва да бъдат вложени скоро, за да донесат възвръщаемост“, коментира Роб Сийбрук, ръководител на сделките с хотели за ЕМЕА в Cushman & Wakefield.

„От гледна точка на собствениците, макар че пътуванията с развлекателна цел се възстановяват, държавната подкрепа за хотелския сектор намалява с отмяната на мораториумите. Затова банките и собствениците неизбежно ще очакват скоро от наемателите да изплатят отложени плащания по кредити и дължими наеми. Това може да подложи на натиск някои собственици, но показаните в допитването тенденции са успокояващи и трябва да намалят разликата между очакванията на продавачите и купувачите, давайки силен тласък на сделките“, допълва Сийбрук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още