Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Най-луксозните имоти в Лондон преживяват самотна блокада

Те остават празни за по над два месеца, въпреки че наемите се сринаха с най-бързия си темп от десет години насам

Най-луксозните имоти в Лондон преживяват самотна блокада

Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на луксозни жилища в Лондон преживява самотна блокада.

Жилища в най-скъпите квартали в британската столица стоят празни повече от два месеца преди да намерят наематели, най-дългия период на престой от последната финансова криза, сочат данни на компанията LonRes. Това се случва, въпреки че през последно време наемите се сринаха с най-бързия годишен темп от десет години.

Напускането на офис служители и малкият брой глобални посетители се отразяват негативно на лъскави квартали като „Мейфеър“ и „Найтсбридж“, принуждавайки собствениците на имоти да намаляват наемите или имотите им да остават празни. Броят на луксозните имоти под наем в центъра на Лондон е нараснал със 75% спрямо същия период година по-рано, предава Bloomberg.

За собствениците на имоти за милиони долара зимата може да е дълга. Ограниченията, които бяха възобновени или затегнати при последната национална блокада, която започна този месец, вероятно ще запазят натиска върху наемите за известно време.

Още по темата

„Вероятно ще се наложи още няколко месеца да приемем по-ниски наеми в сравнение с равнището в исторически план“, коментира Маркъс Диксън, ръководител на анализите в компанията LonRes. „Необходимо е собствениците на имоти да преминат през това“, допълва той.

В момент, когато правителството бърза да ваксинира населението срещу вируса и да създаде предпоставки страната да се върне към възобновяване на нормалността, Диксън се надява, че възстановяването е близо. Bloomberg илюстрира в четири графики предизвикателствата пред пазара на имоти във високия сегмент в Лондон.

Заради изтичането на наемни договори миналата година и липсата на нови жители заради пандемията пазарът беше залят от празни жилища. Собствениците изпитват затруднения да запълнят и имоти за краткосрочно отдаване под наем, които са популярни сред туристите, както и имотите, предназначени за чуждестранни студенти, служители и посетители. Това едва ли ще се подобри скоро, тъй като правителството затвори всички коридори за пътуване тази седмица.

Наемите на луксозни имоти в Лондон регистрират най-големия си годишен спад след края на финансовата криза, като спаднаха с над 14% в британската столица през декември спрямо година по-рано. Страда не само центърът на града – околностите отчитат най-големите понижения, тъй като заможни наематели избират да живеят още по-надалеч от предградията, казва Диксън.

Това е добър момент за преговори. Наемателите, които искат да живеят в най-луксозните домове в Лондон, успяват да се споразумеят за почти три пъти по-голяма отстъпка в сравнение с периода преди пандемията, като над половината от наемателите успяват да свалят цената. „Собствениците на имоти явно искат да опитат и да ограничат празнините, колкото е възможно“, казва Диксън. „Но реалността на настоящата ситуация е, че никога не е имало толкова много наематели и тези наематели могат да са по-придирчиви“, допълва той.

Продавачите не се справят много по-добре от собствениците на имоти. Преди коронавирусът да връхлети в Лондон пазарът на продажбите за кратко се радваше на две тримесечия на ръст преди цените да спаднат, продължавайки общото понижение през последните години. По отношение на перспективите за възстановяване все още няма голяма яснота. LonRes отбелязва, че устойчивостта на пазара преди пандемията дава основания за оптимизъм.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотен гигант върна служителите си в офиса и има рецепта как други да го последват