Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари

Данъците за чуждестранните купувачи и забавящите се икономики натежават на пазарите в големите градове

Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари

Снимка: Архив Ройтерс

В годините след финансовата криза глобални градове като Лондон, Хонконг и Ню Йорк сякаш не се подчиняваха на циклите на жилищния пазар благодарение на съсредоточаването на работни места във финансовата област и самоизпълняващото се вярване, че предлагат убежище на инвеститорите. Последните данни обаче преобръщат това мнение, пише Bloomberg.

В Манхатън средната цена на апартаментите намаля под един милион долара за първи път от три години. Цените на жилищата в Хонконг отбелязаха най-дългата си поредица на спад от 2008 г., а цените в лондонските квартали извън центъра намаляха за първи път от 2011 г. Собствениците на жилища в Сидни се борят с най-големия спад на стойността на имотите от 80-те години на миналия век.

Още по темата
Цените на луксозните жилища нарастват с най-бавния си темп от 2012 г., показа индексът на консултантската компания Knight Frank за луксозните имоти в 43 града. Някои експерти смятат, че става дума за подредено отстъпление, според други обаче има причини за безпокойство. Доклад на Международния валутен фонд (МВФ) през ноември предупреди, че тенденцията цените на жилищата в глобалните градове да вървят в синхрон означава, че местните сътресения може да засегнат пазарите в цял свят.

Няколко глобални града определят „възприятието за риск“, казва Албърт Сайц, професор по градска икономика и недвижими имоти в Масачузетския технологичен институт. „Ако Ню Йорк и Лондон пипнат настинка, превъзходството им е достатъчно голямо, за да повлияе на целия пазар“, допълва той.

Международните инвеститори, които търсят инвестиции с по-висока доходност, наливат пари на най-големите и най-скъпи жилищни пазари, като тласкат цените все по-нагоре. Правителствата се притесняваха, че печалбите са неустойчиви и реагираха с мерки за намаляване на притока на пари от чужбина.

По-късно този месец британските депутати ще публикуват подробности за данъка, който ще плащат чуждестранните купувачи на недвижими имоти в Лондон. Планът следва мерките за повишаване на налозите за втори жилища и имоти, притежавани от корпорации. Правителството премахна и данъчните облекчения за жилища за отдаване под наем, закупени с ипотечен кредит. Цените на жилищата в най-скъпите квартали на Лондон са намалели с 19% спрямо пика им през 2014 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Въпреки това опитите за ограничаване на покупките на инвеститорите продължават.

Сходна е динамиката и по света. Броят на продадените жилища във Ванкувър намаля с 32% през 2018 г. спрямо предходната година след поредица нови данъци, по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити и растящи лихвени проценти. Средните цени в Оукланд регистрираха първия си годишен спад от 2008 г., след като правителството в Нова Зеландия прие закон за ограничаване на покупките на имоти от чужденци, които са обвинявани за ескалацията на разходите за жилища. Цените на жилищните имоти намаляха с 11% в Сидни спрямо пика им през 2017 г. след влизането в сила на ограниченията на правителството върху покупките от чужденци и затягането на правилата за отпускане на кредити.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Новозапочнатите жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец