IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк, Лондон и Хонконг вече не са имунизирани срещу спада на жилищните пазари

Данъците за чуждестранните купувачи и забавящите се икономики натежават на пазарите в големите градове

13:16 | 18.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Действия на правителствата

„Действията на правителствата за ограничаване на покупките от чужденци и/или ограничената достъпност за заемополучателите вече доведоха до задържане или намаляване на цените на жилищата в градове като Сидни, Мелбърн, Торонто, Ванкувър и Стокхолм“, съобщи Fitch Ratings в доклад за ръста на цените на жилищата по света.

В Хонконг предстоящото влизане в сила на данък върху празните жилища, който цели да попречи на инвеститорите да трупат незаети апартаменти, изигра роля за намаляване на цените с почти 9% спрямо пика им през август. Citigroup съобщи, че очаква цените на жилищата да достигнат най-ниската си точка през март и има основания да се смята, че компаниите за жилищно строителство са притеснени. China Overseas Land & Investment обяви неотдавна агресивни отстъпки за новите си жилища в квартал Тай По в Хонконг в опит да се пребори с конкуренцията на фона на нарастващото предлагане.

Политиките за овладяване на цените не са единствените фактори, които натежават на растежа. Местната динамика като планираното напускане на Европейския съюз от Великобритания, данъчната реформа в САЩ миналата година и по-строгият контрол върху капиталите в Китай вече не са местни мерки, а се усещат в цял свят.

В САЩ предприемачите, съсредоточени върху заможни купувачи, излязоха от световната финансова криза със сравнително силни позиции, казва Дарил Феъруедър, главен икономист в Redfin Corp. Резултатът е свръхпредлагане на апартаменти на стойност един милион долара, съсредоточени на големи пазари, а недостатъчното предлагане тласна нагоре цените на по-скромните жилища. Сега американските пазари се забавят на фона на колебанията на купувачите заради високите цени и растящите лихви, а волатилните фондови пазари задълбочават притесненията относно достъпността.

„Може дълго да говорим за големи, важни проблеми като Brexit или промените в данъчната политика в САЩ – те засегнаха големите пазари, но не преминаха наистина границата“, казва Дан Кон, главен изпълнителен директор в Christie’s International Real Estate. „Тази година търговските битки започнаха да превръщат регионалния разговор във все по-глобален разговор. Хората говорят за глобални последици“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още