IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови закони може да прогонят търговски вериги от Унгария

Нови текстове задължават най-големите компании от сектора да отчетат печалба до две години след откриването на обектите им в страната

10:59 | 20.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Нови закони може да прогонят търговски вериги от Унгария

Международните вериги супермаркети може да бъдат изгонени от унгарския пазар заради нови правила, които ще доведат до увеличени разходи за инспекции. Освен това се предвижда и затварянето им, ако до 2 години след откриването си не започнат да отчитат печалба, предава Ройтерс.

През тази седмица унгарското икономическо министерство внесе в парламента проектозакон, според който след 2018 г. търговските вериги с годишни приходи от над 163 млн. евро трябва до две години да отчетат печалба пред унгарските данъчни власти. В противен случай те ще бъдат затворени.

Това засяга пряко големи международни вериги като британската компания Tesco, френската Auchan, както и германските Lidl, Aldi и Metro, които вече са инвестирали стотици милиони евро в страната.

Според Auchan мерките са дискриминационни спрямо чуждите компании, а британската Tesco заяви, че ще направи оценка за въздействието им на бизнеса си. 

Това е поредната вълна на специални регулации в Унгария спрямо контролирания от чужденци бизнес след мерки в банковия сектор, телеком индустрията и медиите, пояснява Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан също така фаворизира самостоятелна външна политика. Така например унгарският външен министър Питър Сиярто бе на посещение в Москва в сряда, за да проучи новите възможности за отношенията с Русия.

„Веригите са подложени на двоен натиск, тъй като правителството на Виктор Орбан планира да въведе и по-високи такси за инспекциите за безопасност на храните, заяви Дьорд Вамош, председател на браншовото сдружение OKSZ.

Под думите му новите такси може да докарат веригите до загуби, след което с друг закон те да бъдат наказвани за тази загуба. „Това значи, че може да се окаже невъзможно продължаването на операциите. Ако отидеш в друга държава, инвестираш и наемаш хора, но след това не бива непрекъснато някой да ти дърпа килимчето под краката", допълва той, цитиран от Ройтерс.

Според правителството обаче мерките са насочени в защита на унгарските производители и търговци на храни, изтласкани от пазара от чуждестранни компании, които с финансовите си възможности ги принуждавали да продават на загуба.

„Постоянното отчитане на загуби косвено е злоупотреба с господстващото положение на пазара, тъй като конкурентите са изтласквани, а компаниите със силни капиталови позиции "изкупуват останалите", твърди икономическият министър Михай Варга в мотивите към новите текстове.

В закона не се прави изключение за унгарските магазини, от които поне две вериги попадат в тази категория. Но за разлика от чуждите концерни, местните вериги са структурирани като отделни франчайзи, което позволява на компанията майка винаги да остава под прага, предвиден в проекта, пояснява Ройтерс.

Според класация на консултантската компания Planet Retail седем от десетте водещи търговски вериги на Унгария се контролират от чужди дружества. Най-голяма от тях - с над 200 обекта - е Tesco, която е и третият по големина работодател в страната. Говорител на Tesco пояснява, че повишените такси ще окажат значително въздействие върху разходите на много търговци.

Натали Берг, директор на Planet Retail, твърди, че е нормално мултинационални фирми да работят на загуба няколко години, както и че проектозаконът "определено ще създаде проблем".

Новият проект е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

Преди три седмици след масови протести Виктор Орбан заяви, че спорният проект за данък върху интернет "не може да бъде приет в сегашната му форма", и обеща "общонационално допитване" през януари.  Плановете предвиждаха такса в размер на 150 форинта (62 цента) за всеки използван гигабайт интернет. 

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
Ogibogi
преди 9 години
Смях! Поинтересувай се за инвестциите направени тая и миналата година в Унгария. Само Мерцедес и Ауди са инвестирали около 2 000 000 000 евро в нови заводи...никой не си е тръгвал и няма да си тръгне от Унгария, там има стабилност! Ние може да мечтаем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Помислете защо политиците правят това. Ако мнозинството от гласоподавателите не одобряваха подобни безумия, политиците щяха ли да ги правят?Тези, които разбират защо това е лошо са малцинство, което практически няма политическо представителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Какво му е бравото това да гониш чужди инвеститори и да слагаш на тяхно място твои приятели? Орбан гради олигархическа система подобна на Путин в която всеки бизнес е пряко зависим политиката!Подобна политика убива всеки нормален бизнес и подкрепя само шуробаджанашкия капитализъм в който не добрите, а тези с добри връзки печалят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Г-н авторе на материала...няма, ама няма никаква опасност някой да напусне. Следи във времето...на бутилка таламор дю...от литър!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Ogibogi
преди 9 години
Браво!!! Така се действа!!! Тук веригите и моловете не са отчели и 5 лева печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още