IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария наложи данък от до 40% върху приходите от реклама в медиите

Очаква се мерките да засегнат силно водеща телевизия, собственост на германската RTL

12:36 | 12.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарските медии често имат протестни акции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарските медии често имат протестни акции. Снимка: Ройтерс

Унгарският парламент одобри въвеждането на нов данък върху приходите от медийна реклама. От детайлите на текстовете и една промяна, приета в последния момент, става ясно, че от пълната строгост на закона вероятно ще бъде засегнат само RTL Klub - собственост на базирана в Люксемург дъщерна компания на германския концерн RTL, пише германският всекидневник Die Welt. Очаква се в бъдеще медийната компания да бъде принудена да превежда 40% от приходите си от реклама на държавата.

Законът предвижда годишните приходи от реклама на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала може да достигне 40% за приходи над 20 млрд. форинта (над 65,5 млн. евро).

„Това е краят на медийната свобода в Унгария“, заяви регионалният директор на RTL Андреас Рудас в интервю за друг германски вестник - Handelsblatt. Но медията припомня, че и досега този край на медийната свобода в Унгария е бил провъзгласяван неколкократно и е възможно и новият закон да не погребе окончателно медиите. Така например в началото на декември 2010 г. унгарските вестници излязоха с празни първи страници заради новоприет медиен закон, който позволява създаването на институция за контрол на обществените и частните медии. След редица протести и международни критики парламентът прие смекчен вариант на текстовете.

Факт е обаче, че новата ставка натоварва един бранш, който и без това страда от спадащи приходи и засилващи се опасения за бъдещето. Вероятно и това обяснява факта, че почти всички унгарски медии протестираха срещу текстовете или поне изказаха силна критика Това направиха дори и близките до правителството медии, като считаният за орган на управляващата партия „Фидес“ вестник Magyar Nemzet и консервативният телевизионен канал Hir-tv.

Преди по-малко от седмица най-влиятелните телевизии и радиостанции прекъснаха в знак на протест емисиите си за 15 минути, а вестниците и основните сайтове оставиха заглавните си страници празни. Според медиите новият данък ще донесе на държавата приходи от най-много 9 млрд. форинта (30 млн. евро), но за сметка на това загубите за икономиката ще са за над 40 млрд. форинта. Счита се, че въвеждането на новата регулация може да доведе много медии и рекламни агенции до фалит. 

Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 5
citizen_bg
преди 9 години
За четвърт век стана ясно - или национална държава и богатство, или диктатура и богатство за либерстка шайка ***. (Нещо го резна края на поста.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
citizen_bg
преди 9 години
Ха-ха, БВП като показател... БВП на Б-я за 1980 20.04 млрд.$, за 2012 51.03 млрд.$, и като погледнеш нищо в държавата. За
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
mathematician
преди 9 години
Бе на никой не са трън в ***.Националистите много обичат да ги дават за пример. Ама аз така и не мога да разбера защо, като една Словакия или Чехия, примерно, се справят доста по-добре от Унгария.И всички Унгария, та Унгария. Ама Чехия и Словакия стоят доста по-добре икономически, въпреки че преди 20 години са били на един хал с Унгария.Давайте ми пример с тях. Ама щото не правят такива неща като Орбан и затова явно не стават за примери. Друго си е "националната" политика, макар и да не води до кой знае колко положителни резултати. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
citizen_bg
преди 9 години
Унгарците и Орбан са трън в задн..ка на либерастчетата. Не се и съмнявам, че либерастчетата нямат търпение да минат от фаза "оплювки" към фаза "налагане на демокрацията", но като им резват трибуната и парите може би ги затрудняват с промиването на мозъците и "демократичните спонтанни революции". Да не би за това да е този либерастки вой? БВП, дисбаланси, демократичност на словото - дрън, дрън. Щото гейропата и краварите са цъфнали и вързали, па точно тях да ми ги дават либерастчетата за пример. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
mathematician
преди 9 години
Има графички разни за БВП на глава от населението.Изберете 4-те държави от Вишеградската четворка и се наслаждавайте. Словакия изпреварва Унгария при управлението на Орбан. Полша и те са на път да изпреварят Унгария. Чехия е толкоз напред, че не ми се говори.И кво стана от почти равни с Чехия сега Унгарците на опашката, а Чехите цепят напред.След 1-2 мандата може и Румъния да изпревари Унгария. Тогава още ли ще давате Орбан за пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 9 години
Толкова за демократичността и свободата на словото! Ако обществото не се бори за тях - няма кой да ни го снесе свише! Ако ще в Лунен съюз да членуваме! Унгарците другия път пак да гласуват за Орбан - след някоя друга година по подобие на Ердоган, ще говорим за нео-унгарски империализъм по отношение на възстановяването на Дунавската империя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Орабан се изживия като националисти, но реалността е че фашизира икономиката си - да му мисля Унгарците. До няколко години като избият дисбалансите в икономиката им да не се чудят от къде са дошли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Искат да изгонят чуждите медии, които не са им подвластни и да наместят местния Делян Пеевски като собственик. Страхотна перспектива за свободата на словото :(Какво разбираш под немски мономол? RTL са само един от участниците на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
40% чиста експроприация на частна собственос, това е така.Аз си мисля че искат да разбият немския монопол и да наместят унгарски участници в унгарския ефир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Икономическото съсипване на свободните медии не е никакъв път към свободата! Това си че чист път към диктатурата! Да не говорим освен това какво означава 40% данък върху приходите! Това си е чиста експроприация на частна собственост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още